ÉGER - növény (családnév) hamvas éger
(Fotó: hamvas éger)
Az éger (Alnus) a nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Mintegy 30, ritkán nagyméretű egylaki fa- és Cserjefajt sorolnak ide.
Elterjedése, élőhelye:
A fajok többsége az északi mérsékelt égövben él, de az Újvilágban egyes fajok az Andok vonalán dél felé egészen Argentínáig lehatoltak. Európában főleg a kontinens északi részén fordul elő; az égeres láperdő Észak-Európában a folyóvölgyek, tóvidékek záró növénytársulása. A Kárpát-medencében két faja él:
• mézgás éger
(Alnus glutinosa),
• hamvas éger
(Alnus incana).
Megjelenése:
Az éger lombhullató fa. Levelei váltakozó állásúak, egyszerűek, fogazottak. Barkavirágzatában a porzós virágzatok megnyúltak, a termősök rövidebbek. A hímivarú barkában abarkapikkelyen 3 virág, virágonként 4-4 lepel és porzó van. A nőivarú füzérben a barkapikkelyen 2 virág nő, a lepel hiányzik.
Az alcsalád másik nemzetségétől, a nyírektől eltérően a hímivarú barkák és a nőivarú füzérek is szabadon telelnek, a füzér tengelye és a pikkelyek megfásodnak, „áltobozt” alkotnak.
Termése apró, szárnyas makkocska.
Életmódja:
Virágai gyakran még a levelek előtt nyílnak. A virágokat jellemzően a szél porozza,de méhek is látogatják. Gyökérgümőikön a nitrogénfixáló szimbionta baktériumok (Frankia sps.) élnek. A gümők mérete az emberi ökölét is elérheti.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: Éger L. László – Menj, menj tovább (P-Mobil).

Hang: az Éger turistaház közvetlen környezete tavasszal (Aggteleki-Karszt).