CSIBOR - állat (családnév) közönséges óriáscsibor
(Fotó: közönséges óriáscsibor)
Csibor (Hydrophilus piceus L.), a födeles szárnyuak (Coleoptera) rendbe, az öttaguak (Pentamera) csoportba és a C.-félék (Hydrophilide) családba tartozó bogárfaj.
Álló vizeinkben igen gyakori. Elliptikus alaku teste domboru, szine fekete, csápjai rozsdaszinüek, szárnyfedői simák és fényesek. Hosszu lábai laposak és szőrösek, a hímnél az első pár láb első ize kiszélesedik és párzási tapadó korongul szolgál. Rövid csápja 9-izü s vége felé bunkósan vastagodik. Az
állkapcsi és az alsóajki tapogatók hosszuak, fonalalakuak. 4-5 cm. hosszu, 2 cm széles. A vízben eléggé ügyetlenül úszik, ha lélegzeni akar, akkor egész fejét kidugja a vízből, és úgy vesz lélegzetet.
Vízi növényekből él, de azért a dögöt sem veti meg. A nőstény április végén rakja le petéit egy
kis hosszu tojásdad alakú zacskóba. A petékből az álcáik 16-18 nap mulva kelnek ki. Az álcák ragadozók. Hatalmas sarlóidomu állkapcsaikkal még a halakba is belekapaszkodnak. A falánk és 3 pár lábbal bíró álcák többször vedlenek és mintegy 2 hónap múlva, midőn már teljes nagyságukat elérték (5-6 cm.) parti
lyukakban bábozzák be magukat. Az állat a bábból a nyár végén buvik ki és áttelel.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kosztolányi Dezső – Zsivalygó természet:
 
CSIBOR.

- Mint sötét tengeralattjáró a viz alatt imbolygok, alattomosan. Néha-néha fölbukkanok a viz szinére, periszkópommal egy kövér csiga felé bandzsitok. Aztán lemerülök, s páncélhajóját alulról furom meg kitünő müszereimmel.


Szólások, közmondások:
Úgy úszik, mint a csibor (‘vízi bogár’); ügyesen tud a víz alatt is úszni.

Zene:Csibor zenekar (alternatív).