BOLHA – állat (családnév) ember bolha
(Fotó: ember bolha)
A bolhák (Siphonaptera) a rovarok (Insecta) osztályába tartozó rend. Madarakon és emlősökön élősködő rovarok. A világon mintegy 2000 faj ismert, ebből a Magyarországon 1992-ig 82 fajt írtak le.
Testfelépítésük:
A bolhák 1–4 mm nagyságú sötétbarna, szárnyatlan rovarok. Testük oldalról lapított, fejük kicsi, szájszerveik szúrásra és vérszívásra módosultak. Szívókájukat a felső állkapocs és a felső ajak alkotja, az alsó állkapocs (maxilla) pedig késszerű és a bőr átvágására szolgál. A hátsó pár lábuk erőteljes ugróláb, a testmérethez képest hatalmas ugrásokat tesz lehetővé. Lárváik lábatlanok, rágó szájszerveik vannak, a legyek nyűveire emlékeztetnek, de testük sörtézett.
Táplálkozásuk:
A kifejlett állatok vérrel táplálkoznak. A lárvák nem szívnak vért, hanem a gazdaállat fészkében, odújában élnek és szerves törmelékkel táplálkoznak. Több fajnál is ismert, hogy a szaporodási időszakban a kifejlett bolhák rendkívüli vérmennyiséget szívnak, és emésztetlen, alvadt vért ürítenek, a lárvák ezt fogyasztják. A bolhafajok egy része csak vérszíváskor keresi fel a gazdaállatot, és gyakran annak fészkében, odújában élnek.
Egyedfejlődésük:
A nőstények elsősorban a gazdaállat fészkében, odújában (olykor lakásban, a padló repedéseibe, porba vagy szemétbe) rakják le petéiket. A gazdaállatok testére rakott peték is rövid időn belül ide hullanak. A peték tojás alakúak, szürkésfehérek, kb. 0,5 mm nagyságúak. A lárvák 2-12 nap múlva kelnek ki, 9-15 nap alatt, két vedlés után kokont szőnek maguk köré és bábozódnak. A bábállapot mintegy 4-14 napig, de olykor akár több hónapig is tarthat. Három-négy évig is életben maradhatnak, jól bírják az éhezést, bár ha tehetik, naponta szívnak vért.
Jelentős fajok:
Az emberbolha (Pulex irritans) vöröses vagy sötétbarna, csaknem fekete színű és 0,2–0,4 cm hosszú. Fejének oldaláról hiányzik a többi bolhára jellemző, kemény kitines fogakból álló „fésű”, szeme aránylag nagy, lábai pedig erősen sörtézettek. Bábja tojás alakú, kezdetben fehér, majd sötét színű. Sertésen és emberen egyaránt élősködik.
A kutyabolha (Ctenocephalides canis) és a macskabolha (Ctenocephalides felis) fejének és előtorának oldalán tüskévé módosult sörtékből álló „fésű” segíti a szőrzetben való mozgást. Életmódjuk hasonló az előbbihez. Az utóbbi faj hazánkban gyakrabban fordul elő embereken, mint az emberbolha.
Terjesztett betegségek:
A keleti patkánybolha (Xenopsylla cheopis) a bubópestis terjesztésével olykor az emberi történelmet is befolyásolta. A pestis ma is jelentős veszély például Közép-Ázsiában.
A kutyabolha és a macskabolha az emberen is képes vért szívni, és ezáltal különböző fertőző betegségeket terjesztenek. Nyáluk allergiás reakciót válthat ki. A kutya- és a macskabolha köztesgazdája egyes galandférgeknek, melyek az embert is veszélyeztethetik. Terjeszti továbbá a „macskakarmolásos betegség” kórokozóját.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kosztolányi Dezső – Zsivajgó természet:
 
BOLHA.

- A hölgyeket a tizennyolcadik században, mikor még szépségflastromot, krinolint viseltek, esténként egyénien szórakoztattam a gyertyalángnál. Azóta velünk egy jövedelmező iparágnak alapját vetették meg: a bolhaszinháznak. Hivatásos artisták lettünk, erőmüvészek, ezermesterek, a rovarok csepürágói. Vásárokon pöttön érckocsikat, ágyukat vontatunk, egyenruhában, katonasipkában. Igazgatónk a karján táplál bennünket, tulajdon vérével. Szegény szinésztársaim, tudjátok meg, hogy mi vagyunk az egyetlen szinészek, akik az igazgatónk vérét szívjuk.

Szólások, közmondások: 
Annyi a bolhája, hogy ha egyet megöl, száz jön a temetésére; tele van bolhával.
Aprót öltöget, mint a bolha veséje; nagyon aprókat öltöget.
Azt is tudja, hány bolha megy egy fontra; úgy tesz, mintha nagy bölcs volna, de valójában nem sokat tud.
Indulj bolha, mozdulj zsák; gyereknek mondják nógatásul.
Lehetetlen, hogy a bolha köhögjön; csak szóbeszéd az vagy hazugság.
Nem szép, ha még a bolha is köhög; gyenge vagy te ahhoz, hogy velem kiköss.
gúny) Vö: b876, b888, b890, l347, t407, t424.
Nem szeretnék bolhája lenni; úgy elverték, hogy talán még a ruhájában levő bolhák is szenvedtek.
Olyan szűk, hogy visít alatta a bolha; valamely ruhadarab nagyon szűk, nagyon feszesen simul a testhez.
Ugrik, mint a bolha; kisgyerek nagyokat ugrik.
Bolhából lett tetű, nagy gőgösen sétál; azért, mert vitte valamicskére, még nem kellene büszkének lennie.
Bolhát tesz valakinek a fülébe; olyasmit közöl vele, ami nem hagyja azt nyugodni, ami töprengésre készteti.
Úgy jóllakott, hogy bolhát lehetne ölni a hasán; annyit evett, hogy csak úgy feszül a hasa.
Tele van bolhával; nagyon huncut, nagyon ravasz.
Éhes bolha jobban csíp; az harácsol jobban, aki még nem szedte meg magát. Könnyebb a bolhát, mint a halat megfogni; nehéz mesterség a halászat.
Könnyebb száz bolhát megőrizni, mint egy asszonyt vagy Könnyebb egy zsák bolhát megőrizni, mint egy rossz asszonyt vagy Több egy asszonyt őrizni, mint száz bolhát: nagyon nehéz a kikapós asszonyt hűségre kényszeríteni.
Minek köhög a bolha vagy Minek akar a bolha köhögni, mikor nincsen tüdeje?!; senki se akarjon többet, mint amire képes.
Nem csoda, ha a bolha általugorja a tetűt; nem csoda, ha a fürge megelőzi a lustát.
Bolhaköhögés nem hallik a mennyországba; beszélhet a hitvány, jelentéktelen ember, senki sem ad rá semmit.

Zene: Müller Péter Sziámi – Száz bolha.