BOGLÁRKA - állat (leány keresztnév) közönséges boglárka
(Fotó: közönséges boglárka)
A Boglárka újabb keletű női név a boglárka virágnévből; ebben az esetben névazonosságról van szó.
Névnapok: augusztus 1 és 22.
Gyakoriság: Az újszülötteknek adott nevek körében az 1990-es években gyakori név volt. A 2000-es években nagyon népszerű lett, a 2-9 helyen szerepelt. A 2010-es években az 5-10. helyen szerepelt a 100 leggyakrabban adott női név között.
A teljes népességre vonatkozóan a Boglárka a 2000-es években a 69-77., a 2010-es években az 58-68. helyen állt a 100 leggyakrabban viselt női név között.

A közönséges boglárka (Polyommatus icarus) a rovarok (Insecta) osztályába, a lepkék (Lepidoptera) rendjébe és a boglárkalepkék (Lycaenidae) családjába tartozó faj.
Európában, Ázsiában és Afrika egyes északi területein él. A hímek kékeslilák, szárnyukat sötét szalag és fehér szárnyrojt keretezi. A nőstények sötétbarnák (gyakran kék behintéssel), pirosassárga szegélyfolttal és szürke szárnyrojttal. A fonák mindkét nemnél szürkésbarna, a hátulsó szárnypáron a pirosassárga szegélyfoltok előtt fehér mintázat látszik. A szárnyfesztávolsága legfeljebb 35 milliméter.
Május és október között 3 nemzedéke repül. A lepkék a virágokat látogatják, de gyakran leereszkednek az utak nedves részeire is. A kifejlett lepke 3 hétig él.
Pillangósokra petéznek. Zömök, zöld hernyóinak hátán sötétzöld, oldalaikon fehéres vonalkák vannak. Az első generáció 6 hónapig, a második, illetve a harmadik 6-6 hétig él hernyóként. A bábállapot 2 hétig tart.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Zene: Boglárka Gyermek néptánc együttes; Fóti Boglárka néptánc együttes; Boglárka néptánc együttes.