BÍBOR - növény (családnév, leány keresztnév) bíbor – kasvirág
(Fotó: bíbor – kasvirág)
A Bíbor női név a régi magyar Bíbor név felújításából ered. A bíbor az Árpádok korában finom lenszövetet jelentett, így ezt a nevet az úrnők bóknévként, de a szövőnők foglalkozásnévként kapták.
Névnapok: április 6.
Gyakoriság: nem gyakori.

A bíbor kasvirág vagy lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) az őszirózsaformák (Asteroideae) kasvirág nemzetségébe tartozó kilenc faj egyike. Ismert még mint piros kasvirág vagy bíbor kúpvirág. Észak-Amerikában őshonos, ott az egyik legnépszerűbb gyógynövény, kiváltképp a Nagy síkság indiánjai használták; a hódítók tőlük vették át. A száraz erdőket, füves pusztákat kedveli. A közép-nyugati prérin, például Texasban máig vadon nő. Európában a mérsékelt égöv alatt a 18. század óta termesztik dísz- és gyógynövényként.
Gyöktörzses, lágy szárú, évelő növény. A kifejlett példány 1,2 m magasra, 0,5 méter szélesre is megnő. Szára hosszú, elágazó. Az ovális-lándzsás levelek
az alapnál lekerekítettek, érdesek, szélük ép, ritkásan fogazott. Éghajlattól függően, késő május-kora július között kezd virágozni.
Virágai kétivarúak, méhek és lepkék porozzák őket. A 2–4 cm hosszú, széles, kezdetben felálló, később lecsüngő, pirosas-rózsaszínű nyelves virágok, és a bíborszínű csöves virágok alkotják a fészekvirágzatot. A fészekpikkely hajlékony csúcsú, virágpora sárga színű. Termése kaszattermés.
A jó vízháztartású talajokat kedveli, a talaj pH-jára viszont kevéssé érzékeny. Ha meggyökerezett, jól tűri a szárazságot. A Csigák fogyasztják.
Dísznövényként termesztett változatai:
Echinacea purpurea 'Alba',
Echinacea purpurea 'Vintage Wine'.
Hatóanyagai:
Poliszacharidokat, kávésavszármazékokat, alkamidokat, flavonoidokat,illoóolajokat, poliineket tartalmaz.
Gyógyászati célokra a növény föld fölötti részét is gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a gyöktörzs tartalmazza.
Felhasználása:
Az indiánok fertőző betegségek gyógyítására használták. Kivonatát belsőleg főleg az immunműködés javítására használják. A nyelven bizsergő érzést okozhat, de ez nem veszélyes. Fokozza a szervezet ellenálló képességét a vírusfertőzések és a gyulladások ellen. A friss növényből nyert présnedvet (gyenge hőkezelés után) felső légúti megbetegedések megelőzésére adják. A
nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, valamint a nyálkahártya gyulladásának kezelésére összeállított kenőcsök egyik összetevője. Külsőleg alkalmazva gyulladásgátló. Sugárkezeléssel párhuzamosan általában nem ajánlott, csak ha az orvos is hozzájárul.
Mellékhatásai:
Hosszas használata alacsony vérnyomást, lázat, hányingert, hányást, nehéz légzést, ritkán gyomor- és bélbántalmakat, májgyulladást és bőrelváltozásokat okozhat. Anafilaxiás reakció is előfordulhat. Kölcsönhatásba léphet a májra káros gyógyszerekkel, egyes rákellenes gyógyszerekkel, szintetikus hormonokkal.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Bíbor, bársony, vendégség, jobb egy napi egészség; többet ér az egészség a gazdagságnál.
Olykor a bíbor is megmocskosodik; a magasrangú emberek becsületén is szokott folt esni.

Zene: Zöld a Bíbor Band, Bíborszél zenekar.