BELÉNDEK - növény (fiú keresztnév - régi) bolondító beléndek
(Fotó: bolondító beléndek)
A bolondító beléndek (Hyoscyamus niger) a mérsékelt égövi Ázsiában, az Indiai-szubkontinensen, Észak-Afrikában, de Európában is termő Egyéves vagy áttelelő lágyszárú növényfaj; a burgonyafélék Solanaceae) családjába tartozó, gyom- és gyógynövény.
Élőhely:
A 40–60 cm magas, ágas, szőrös növény főleg parlagokon, szántókon fordul elő, de a fokozott gyomirtó használat miatt erősen megritkult. Nemzetségének egyetlenképviselője a Kárpát-medencében. Nem védett.
Hatóanyagai:
Az átható szagú, frissen és szárítva is mérgező növény gyógyászati hatóanyagait a leveléből (Hyoscyami folium) vonják ki, többek között 0,1 % körüli alkaloidot (0,04 % hioszciamint), szkopolamint és atropint tartalmaz. Ez utóbbi többek között pupillatágításra használatos, mert gátolja a paraszimpatikus idegrendszer működését.
Jellemzők:
Az egész növény ragadós, bozontos szőrű. A virág ülő, 2–3 cm átmérőjű, szennyes sárga alapon ibolyás erezetű. A Virágzat egyoldalas füzér. Virágzás: május-augusztus. Termése szabályos fedővel nyíló tok. Levelei ülők, öblös-kanyargós szélűek.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: az irodalmi művekben gyakorta megjelenik „átkos csalmatok” formában.

Zene: -