BATLA – állat (családnév) batla
(Fotó: batla)
A batla a madarak Osztályának gólyaalakúak rendjébe és az Íbiszfélék családjába tartozó faj.
Elterjedése:
Mindegyik földrészen előfordul. Az összes íbiszfaj közül a batla a legelterjedtebb, Észak-Amerikába való betelepedése feltehetőleg nem olyan régen történt. Legnagyobb európai kolóniája a Volga torkolatában található, egy másik 4.000 párral a Duna deltájában, egy kisebb a Pó síkságon. Vándormadár,
Áprilistól szeptemberig tartózkodik költőterületein és a Földközi-tenger medencéjében, de főleg a trópusi
Afrikában telel, a Volga torkolatában költő madarak pedig Indiában.
Megjelenése:
Testhossza 55-65 centiméter, szárnyfesztávolsága 80-95 centiméter, testtömege 530-770 gramm,
A hím egy kicsit nagyobb és testesebb, mint a tojó. Nyaka, melle, hasa, combjai és szárnyainak felső részei gesztenyebarnák, feje teteje vörösen fénylő sötétbarna. Háta, evezőtollai viola- vagy zöldesfényű feketésbarna. Szeme barna, a csupasz szemgyűrű zöldesszürke. Csőre piszkos sötétzöld, hosszú, erős és enyhén ívelt. Lába zöldesszürke.
Életmódja:
Nyáron, rovarlárvákat, Férgeket és kifejlődött Rovarokat eszik. Télen kagylókat, férgeket, apró halakat, kisebb kétéltűeket és más víziállatokat zsákmányol. Vonuló madár, csapatban repül, alakzata „v” betűt formáz.
Szaporodása:
Az ivarérettséget 3 Éves korban éri el. Vegyes erdei gémtelepek, mocsarak, tavak nagy nádasaiban fészkel, melyet növényi anyagokból készít. Négy-öt hosszúkás alakú kékeszöld tojásán 21 napig kotlik. Mindkét szülő kotlik, de éjjel mindig csak a tojó. A fiatal madarak 5-6 hét múlva repülnek ki.
Kárpát-medencei előfordulása:
Magyarországon fészkel, április elején érkezik és augusztus, szeptember hónapokban távozik. Védett madár, eszmei értéke fél millió forint.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Hang: batla (Hortobágy).