ASZTER – növény (fiú keresztnév) hangaőszirózsa
(Fotó: hangaőszirózsa)
Az Aszter görög eredetű férfinév, jelentése: csillag.
Névnapok: január 17., április 28., augusztus 23., október 30.
Gyakorisága: nem gyakori.

fátyolvirág J: 1. a szegfűvel rokon, apró fehér vagy rózsaszín virágú mezei növény; Gypsophila.
2. hangaőszirózsa.

szappangyökér J: N. fátyolvirág.
Hangaőszirózsa j: az őszirózsa dús, fehér fészkű kerti faja; Aster ericoides.

A nyelvjárásokban fátyolos virág, fátyuvirág, fátyolvërág. Áttetsző, selymes, fátyolszerű, lenge virágú növény. Virágködfátyolt alkot a növény temérdek
apró fehér virága. Hasonneve a vajfű. Társneve a korpafű, dercefű, melyek névadási szemlélete hasonló, hiszen a bokor olyan, mintha dercével, tehát a darához hasonló őrleménnyel volna behintve.
A Magyar Fűvész Könyvben (MFűvK.) buglyos dertzefű néven szerepel, ismerik rezgőke néven is néhol. A hangaőszirózsa társneve a fátyolvirág, menyasszonyfátyol és mirtusz-aszter.
A tudományos Gypsophila név Linnétől származik; azt jelenti, hogy a növény a meszes, illetve gipszes földet kedveli (< görög güpszosz ’mész’, philosz
’barát’). Ennek megfelelője a növény gipszfű társneve a magyarban.
Hazánk homokos, laza talajain, elsősorban az Alföld homokbuckáin, ligeterdőiben található. Néhány hét alatt száraz, napos helyeken és a legsoványabb talajokon is dús virágözönt ad. Gazdagon elágazó, félgömb alakú virágzatát a csokorkötészetben igen kedvelik, száraz szobadísznek is alkalmas.
A fátyolvirág 2-3 éves, 4-4 centiméter átmérőjű gyökerei szolgáltatják a drogot. Szaponintartalma miatt a gyógyászatban mint köptetőszert, az iparban pedig
mint káros hatás nélküli tisztítószert használták selymek, szőrmék tisztítására. A lúgéhoz hasonló hatása a szaponinok glikozid-kötésén alapul. Régen a
gyapjú tisztítására használták, innen ered szappangyökér elnevezése. A Glysophila struthium a kereskedelemben egyiptomi szappangyökér néven ismeretes.
A feldarabolt gyökerek és indák mint fehér vagy levantei szappangyökér a népi gyógyászatban szereplő vizelethajtó, köptető és antireumatikus hatású szerek.

A kúszó fátyolvirág, a Gypsophila repens faji nevei az alacsony, heverő szárra utalnak. Gyepesedő növény keskeny levelekkel, bogernyős, pirosló virágokkal.
A csésze tölcséres harang alakú. Mészkősziklákon fordul elő leggyakrabban.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -