ÁRPA - növény (családnév) tavaszi árpa
(Fotó: tavaszi árpa)
Az árpa (Hordeum vulgare) a hideg mérsékelt öv ma is legfontosabb gabonaféléje. A perjefélék közé tartozó gabona az egyik legrégebben háziasított növény, Kr.e. 8000-7000 között kezdték el termeszteni a termékeny félhold területén.
A Hordeum nemzetségben a fajok száma folyamatosan változik, jelenleg 30-40 közötti. A The Plant List szerint 43.
A természetben vadon előforduló alfaja (vadárpa), ami kétsoros, a H. vulgare subsp. spontaneum. A termesztett növények a H. vulgare subsp. vulgare alfaj alsóbb taxonjaiként vannak számontartva.
A vadárpa és a termesztett árpa természetes kereszteződésével alakult ki a hatsoros árpa. Ezt korábban Hordeum agriocrithon néven külön fajnak hívták. Jelenleg H. vulgare subsp. vulgare convar. vulgare névvel jelzik a négysoros és hatsoros árpákat.
A kétsoros árpa vagy sörárpa (korábban H. distichon, H. vulgare subsp. distichum) neve jelenleg elfogadottan H. vulgare subsp. vulgare convar. distichon.
Jellemzés:
Gyökere bojtos gyökérzet, valódi gyökere a talajban 2 méter mélyre is lehatol. Szára belül üreges, csak a szárcsomókban tömör, magassága 70–150 cm között lehet. Virágzata kalász (füzéres fürt), termése szemtermés.
Többnyire önbeporzó, de előfordul idegenbeporzás is. A kétsoros fajták termésének mérete és tömege nagyobb, mint a hatsorosaké, a négysoros fajták termései nem egyöntetűek.
Felhasználás.
Árpagyöngy: Emberi élelmiszerként kenyérgabona, árpagyöngy (gersli) készül belőle.
Takarmányként: Világszerte jelentős takarmány, különösen a hűvösebb illetve kontinentális éghajlaton, de máshol is.
Az őszi árpa termése biztosabb a tavasziénál. Ezt a fajt elsősorban takarmányozásra termesztik. A vetésforgóban csak a nagyon korán lekerülő növények jó előveteményei, korai vetése miatt. Vetése a gabonafélék közül a legkorábban, szeptember első felében történik, jól előkészített, aprómorzsás talajba, gabona sortávolságra, 4 millió körüli hektáronkénti tőszámmal, 150-180 kg/ha magmennyiséggel. 3-5 cm mélyre. Az őszi árpa a legkorábban érő gabonaféle, aratása teljes érésben, június első felében szokásos. Várható termése 3,5-4,5 tonna hektáronként.
Termesztés:
A sarkkörökig minden éghajlaton termeszthető a hegyvidéket is beleértve 5000 m magasságig. A búza, rozs, kukorica után a negyedik legnagyobb vetésterületű gabona a Földön. Magyarországon a tavaszi árpa a búza után a második. Hazánkban az ősszel vetett árpa nagyobb terméshozamot eredményez, viszont a söripar szempontjából a minőségi követelményeknek (elsősorban az alacsony, 11-12,5% alatti fehérjetartalomnak) a tavaszi vetésű jobban megfelel.
Kkártevők: mezei pocok.
Alkoholos és nem alkoholos italokhoz:
Sörgyártáshoz és malátagyártáshoz a kisebb fehérjetartalmú árpa ideális. A whiskyt Skóciában és Írországban elsősorban árpából készítik, míg más országokban kukoricából, rizsből vagy búzából. Japánban teához, Olaszországban koffeinmentes kávéhoz vagy pótkávéhoz használják fel.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Hetvenkedik, mint az árpacipó a kemencében; nevetségesen henceg, hetvenkedik.
Mosolyog, mint az árpacipó a kemencében; furcsán, széthúzott szájjal mosolyog.
Árpatörek, búzatörek, összeveszett a két öreg; mondják, ha két kisgyerek hajbakap.

Pallas nagy lexikon: Árpahéj-vastagság meghatározása
"A sörfőzésre használt árpát annál jobban fizetik mennél vékonyabb annak héja helyesen: toklásza; a héj vastagságát hozzávetően is meg lehet határozni, ha az árpaszem ketté metszetik. Pontos vizsgálatnál az árpahéj vastagságának megítélésére a lefejtett toklászok súlya szolgál; mennél nagyobb a toklászok súlya: annál vastagabb héjú az árpa. A vizsgálat a következő: lemérnek légszáraz állapotban 200 árpaszemet s azt 50%os kénsavoldatban 12 órán át áztatják; ez idő elteltével a vízvezeték csapján át addig eresztenek vizet az árpára, míg ezek legnagyobb részéről a héjat a vízsugár le nem csapta; az esetleg le nem vált toklászokat a szemről finom késsel fejtik le. A toklászoktól megfosztott magvak letöröltetnek s 30 C.° mellett szárító kemencékben kiszáríttatnak és leméretnek. A súlyveszteség tekintetik a toklászok súlyának. Az árpavarietások héjvastagsága nagyon különböző; az alábbiakban néhány nevezetesebb árpa-varietás toklászsúlya van feltüntetve az egész szemek súlyának %-ában."