Angyelika - növény (leány keresztnév) orvosi angyalgyökér
(Fotó: orvosi angyalgyökér)
Az Angelika latin eredetű női név, angyali, angyalhoz hasonló jelentéssel
Névnapok: január 27.
Gyakoriság: nem gyakori.

Az orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény.
Népies neve: angyalfű, angyalgyökér, angyelika, angelikafű.
Elterjedése:
Európa magasabb hegyvidékein és Észak-Európában honos, hazánkban is termesztett (helyenként kivaduló) kétéves növény. Gyökerét (Angelicae radix), már a középkori kolostorok kertjében termesztették és használták fűszerként.
Leírása:
Kétéves vagy évelő növény, mely 2 m magasra is megnőhet. Gyöktörzse mintegy 10 cm hosszú és 5 cm vastag, barna színű, hengeres alakú, felületén körkörös vonalak mutatkoznak, belseje sárgásfehér tejnedvet tartalmaz. Gyökerei 15–30 cm hosszúak és legfeljebb 1 cm vastagok, illatuk jellegzetesen fűszeres, az ízük keserű.
Szára 8 cm vastag is lehet, csöves, azaz belül üres. A Leveleknek felfújt levélalapjuk van, ami a felső leveleknél feltűnőbb. A levéllemezek háromszor szárnyasan összetettek, a középső levélke többnyire háromkaréjú. Gömb alakú, közel 20 cm átmérőjű ernyős Virágzata júliusban és augusztusban nyílik.
Felhasználása:
A növény levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák, és tápszerként fogyasztják. Különlegesen kellemes, aromás illata és édeskésen kesernyés íze miatt az Altvater típusú likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga. Illóolajokat, angelikasavat, cukrot, keserű anyagot tartalmaz.
Gyógyhatásai:
Az angelikagyökeret és magot felhasználják még teakeverékek, vizelethajtó borok, étvágyjavító, szélhajtó, izzadást megszüntető, idegerősítő
Gyógyteakeverék készítésénél. A gyomor- és bélproblémákkal küszködők étrendjének értékes fűszere. Feloldja a hörgőváladékot, gyógyítja a végtagremegést, szabályozza a menstruációt.
A nadragulya ellenmérge.
Tárolása:
Az angelikagyökeret kedvelik a kártevők, ezért jól zárható edényben tárolandó. A molyosodásnak induló, vagy rovar rágta fűszert már nem szabad felhasználni. A levendulakéktől a rózsa-vörösig változó színű virágai a nyár közepén nyílnak.
Termesztése:
A nedves, mély fekvésű talajt kedvelő növényt novemberi magvetéssel, április–májusi palántázással szaporítják, tavasszal 60–70 cm-es sortávolságra állandó
helyre ültetik. Ha gyökere miatt termesztjük, nem szabad engedni, hogy a növény magszárba menjen, ilyenkor a virágszárat 10 cm magasan kivágjuk.
Gyökerét ősszel fagymentes időben szedik ki, majd arasznyi darabokra vágva, felhasítva, vagy szeletelve, szellős helyen szárítják. Nem csak gyökere, de a növény minden része fogyasztható, így virága is. Íze a zelleréhez, az édesgyökérhez hasonlít.
Figyelmeztetés:
Feldolgozni kesztyűben kell, mert kicsorduló nedve az érzékenyebb bőrt felhólyagosíthatja. Fényérzékenységet okozhat a benne lévő Furanokumarinok miatt.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: dr. Molnár Angelika – kutatási és oktatási területe a 19. század orosz irodalma, illetve a kortárs orosz irodalom, elsősorban a széppróza.

Zene: Kelemen Angelika Jazz quartet.