ALMA - növény (családnév, leány keresztnév)alma
(Fotó: alma)Ritkán tövises, lombhullató kis fák vagy cserjék. Leveleik egyszerűek, karéjosak, néha hasadtak. Virágzata csomó, bogernyő vagy sátorozó fürt. Virágaik fehér, rózsaszín vagy piros színűek. Párta 5, csésze 5 van, porzóinak száma 15, 20 vagy 50, a 2-5 bibeszál alul összenőtt.
Az almafa termése botanikailag csoportos tüszőtermés, alma áltermés (pomum): gömbölyded alakú, két végén bemélyedés található. A felső mélyedésből ered a rövid kocsány, ezzel csüng a fán. A másik mélyedésben az öt apró, elszáradt csészelevél. Az alma viaszos héja a gyümölcshúst veszi körül. Ezen belül öt hártyás rekeszben ülnek a magvak.
Az alma az ellentmondások fája. A kultúrtörténet legrégebbi és az egyik legszélesebb elterjedési területű gyümölcstermő fája, a kétértelműség, a jó és a rossz szimbólumává is vált. Nem véletlen, hiszen megannyi nép mitologikus képzeletvilágát jelenítette meg az alma, a mérsékelt öv legtöbbet fogyasztott gyümölcse, melyet az újkőkortól nemesítettek. Az alma fogyasztására utaló első régészeti leletek a civilizáció hajnalától, a Kr. e. V. évezredtől, az újkőkorból származnak, majd ettől kezdve folyamatosan végigkíséri az emberiség történetét az alma mint táplálék, és mint sokrétű szimbólum:
A legrégebbi magmaradványokat Európában, a svájci cölöpépítmények környezetében lévő tavak iszapjában tárták fel, jóllehet a származási központ Nyugat-Ázsia.
A géncentrumot Vavilov orosz botanikus 1929 szeptemberében aKazahsztánt Kínától elválasztó Tien-san hegység lejtőin találta meg. Az ott látott csodálatos diverzitást mutató gyümölcserdőt, amelyben az alma mellett szilva, őszibarack, málna is megtalálható volt, tartotta a nemesített fajták ősének, majd nyomon követte a domesztikáció folyamatát. A Sztálin börtönébe zárt kutató elmélete azonban csak a felfedezés után 50 évvel, a kommunizmus bukása után kerülhetett napvilágra.
A selyemúton haladó kereskedőknek lényeges szerepük volt az alma kelet és nyugati irányba történő elterjesztésében. Mind Kínában, mind Babilonban ismerték a szemzést már 3000 évvel ezelőtt. Majd a rómaiaknál id. Cato is ír a szemzésről a Kr. e. 2. században a De Agricultura című művében.

Az egyik legismertebb almához kapcsolódó legenda a svájci Tell Vilmos nevéhez fűződik. A mesteríjász lélegzetelállító mutatványa volt, hogy a fia fejére helyezett almát 100 méter távolságból hasította ketté nyílvesszejével, így menekítve meg magukat a börtöntől. A történet a férfivirtus és az igazságosság jelképévé is vált.
Newton fáról leeső almája, ami a gravitációelmélet felfedezéséhez vezette a fizikust, a tudományos zsenialitás, a hirtelen felismerések jelképe.
Később A köznyelvben gyakori mondás, miszerint „az alma nem esik messze a fájától”, a magyar és a német nyelvben is elterjedt.
De ne feledkezzünk el az édenkert ama bizonyos fájáról se...


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kosztolányi Dezső – Zsivajgó természet:

ALMA

- Mindenki fölött álló, igaz, megunhatatlan. Íz, amely hűsít és melegít, komoly zamat, mely táplál mindörökké. Az anyacsók zamata...

ALMAFA.

- Bő, zöld szoknyában, széles terebéllyel
Mesékről álmodom, ha jó az éjjel.
A lombjaim közt almák aranya.
Mindig csak adnék, én, örök anya.

Szólások, közmondások:

Piros, mint az alma; főleg arcról, szép piros.
Tele van méreggel, mint az alma féreggel; mindig mérges, mindenért haragszik.
Beleharap a savanyú almába; kénytelen-kelletlen belefog valamely kellemetlen feladatba.
Olyan az arca, olyan képet vág, mintha savanyú almába harapott volna; kényszeredett, savanyú arcot vág.
Almát szed a száraz fáról is; csodálatosan szerencsés, minden sikerül neki, amihez csak hozzáfog.
Hat almát két pénzen; hallatlan dolog ez!
Szereti más almáját enni; szeret másokon élősködni.
Ritka alma, kiben féreg nincsen; nem mindig a szép lány a jó.
A tiltott alma jobb ízű a többinél; a tilalom vágyat ébreszt az emberben.
Az almának is a szépét kötik fel; Csak azt érdemes őrizni, ami szép, ami jó vagy A cégéres gazembereket szokták felakasztani vagy Tréfás visszavágásként az mondja, akit figyelmeztetnek, hogy majd pórul jár.
Későn érő alma tovább tart; annak a munkának az eredménye értékes, tartós, amelyet alaposan, gondosan végeznek.
Nem esik messze az alma a fájától; amilyenek a szülők, olyanok a gyermekek is.
Szelíd almának van becsülete vagy szelíd almának nagy, vadnak és a vackornak kevés a becse; a szelídséget többre becsüljük, mint a vadságot, a durvaságot.

Zene: Magay Klementina - Almát eszem; Alma együttes.