AKÁC - növény (családnév)fehér akác
(Fotó: fehér akác)Az akác (Robinia) a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába, a bükkönyformák (Faboideae) alcsaládjába tartozó növénynemzetség. A köznyelv gyakran a fehér akácot (Robinia pseudoacacia) érti „akácfa” alatt. A nemzetség tudományos nevét arról a Jean Robin francia kertészről kapta, aki 1601-ben Európában meghonosította a növényt.
A fajok száma szerzőnként változó, a minimális négytől mintegy húszig terjedhet. Több természetes hibrid is előfordul.
Mivel Európában nem őshonos, így invazív fájnak számít, annyira agresszív módon képes terjedni, hogy a legtöbb országban már fenyegeti az őshonos növényfajokat. Fajai Észak-Amerika keleti részén és észak-Mexikóban (az atlantikus–észak-amerikai flóraterületen) honosak. Magyarországon a 18. században kezdték telepíteni a futóhomok megkötésére.
Lombhullató fa vagy cserje, az egyes fajok 4-25 méteresre nőhetnek. Összetett levelei 7-21 tojásdad levélkéből állnak. Virágai fehérek vagy rózsaszínek, többnyire fürtökben csüngenek. Több faj hajtásai tüskések, és sokuk hajtásán találhatók ragadós szőrök. A Robinia-fajok lepkék hernyóinak tápláléknövényeként is szolgálnak, köztük az aranyfarú lepke, a sárgafoltos púposszövő, a homályos faaraszoló és a Hypercompe scribonia hernyója fogyasztja.
Az akácfa jó néhány tekintetben egyedülálló az európai fafajok között. Kiemelkedő tartóssága miatt különösen környezetbarát anyagnak tekinthető. Fontos felhasználási területe a vízparti létesítmények, gátak, kerti és játszótéri berendezések létrehozása. Kemény és tartós fája miatt elsőrendű bányafa,oszlop, szőlőkaró, gazdasági szerszámfa, épületfa és a legkiválóbb tűzifa.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Fekete István - Akác; Szép Ernő - Lila Ákác.

Szólások, közmondások:
Süket akácfa; bamba, férevezetett ember.

Kosztolányi Dezső - Zsivajgó természet:

AKÁC.

- Itáliában, hogyha megpillantasz az utcákon, a tereken, leülsz egy kőpadra és hazagondolsz. Most elmesélem neked, hogy én, aki mindig eszetekbe juttatom édesanyátokat, az udvarházakat és a cigányzenét, idegenből származom s a tizennyolcadik században még nem is jártam földeteken. Nem vagyok fajmagyar. Azt példázom nektek, hogy gyakran leghűbb fiaitok azok, kik máshonnan jöttek hozzátok, de gyökereikkel ugy belekapaszkodtak a futóhomokba, hogy onnan többé sohase tudnak elmenni.

Zene: Lila akácok; Akácos út; Mit susog a fehér akác.