XÉNIA - állat (leány keresztnév) pumpáló xénia
(Fotó: pumpáló xénia)
A virágállatok vagy korallok (Anthozoa) osztálya a csalánozók (Cnidaria) törzsébe tartozó tengeri élőlények. A korallok közé tartoznak a trópusi
Óceánokban élő korallzátonyokat alkotó organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva hoznak létre szilárd vázat.
(Megjegyzés: Ezek közé tartozik a „pumpáló xénia” is, melyről konkrét információkra nem leltem.)
Előfordulásuk:
A korallzátonyok elterjedési területei:
A virágállatok minden trópusi és szubtrópusi tengerben, valamint a mérsékelt öv tengereiben megtalálhatók. Korallzátonyok főleg a kontinensek melegebb, keleti oldalán fordulnak elő, mert a nyugati részen hideg áramlatok vannak. A leghíresebb korallzátony az ausztráliai Queenslandtől északkeletre található Nagy-korallzátony. Előfordulnak még kisebb-nagyobb zátonyok pl: Floridai szigeteknél vagy a Bahama-szigeteknél.
A korallok nagyon törékenyek. A hajók horgonyai és a gondatlan búvárok gyakran tesznek kárt bennük. Az Emléktárgy-kereskedelem következtében sok faj a kihalás szélére sodródott.
Megjelenésük:
Egyes korallpolipok 2 centiméter hosszúak, a kolóniák 3 Méter átmérőjűek is lehetnek. A kolóniák, fajtól függően, néhány centimétertől két méterig nőhetnek évente.
Életmódjuk:
A virágállatok a tengerfenékbe kapaszkodnak, és egyesével vagy több ezer korallpolipból álló kolóniákban élnek. A korallok 20-200 méteres mélységben találhatók. Évente körülbelül 1 cm-t nőnek. Táplálékuk állati plankton, melyet tapogatóikkal fognak meg. A kőkorallok az algákat és a bennük szimbiózisban
élő algák termékeit is fogyasztják.
Szaporodásuk:
A virágállatok kétféleképpen szaporodhatnak. Az ivartalan szaporodás esetében, bimbózással új korallpolipok keletkeznek. Az ivaros szaporodás esetében, a korallpolipok spermiumot és petesejtet lövellnek ki. A megtermékenyített petékből létrejövő lárvák letelepednek és új kolóniákat alkotnak.
Rendszerezésük:
A ma élő virágállatok kladogramja
A virágállatokat két alosztályba sorolják, a hatosztatú virágállatok (Hexacorallia) és a nyolcosztatú virágállatok (Octocorallia) alosztályaiba, alapvetően felépítésük szimmetrája szerint.
Az osztályba sorolt alosztályok és rendek:
• hatosztatú virágállatok
(Hexacorallia) Haeckel, 1896
7 elemű, 1. beágyazási szintű lista
• tengerirózsák
(Actiniaria)
• feketekorallok
(Antipatharia) Milne-Edwards & Haime, 1857
• csőanemónák
(Ceriantharia) Perrier, 1893
• Corallimorpharia
Stephenson, 1937
• †Rugosa
Milne Edwards & Haime, 1850
• kőkorallok
(Scleractinia) Bourne, 1900
• Zoantharia
Gray, 1832
• nyolcosztatú virágállatok (Octocorallia) Haeckel, 1866
3 elemű, 1: beágyazási szintű lista
• szarukorallok
(Alcyonacea) Lamouroux, 1812
• Helioporacea
Bock, 1938
• tengeritollak
(Pennatulacea) Verrill, 1865


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Xénia. A xénia (görög 'vendégajándékok') az epigramma műfajváltozata, az irodalmi-művészeti élet jelenségeit polemikus szándékkal bíráló epigramma.

Zene: Xénia Láz – egykori klub, ifjúsági egyesület.