VÖRÖS(HAGYMA) - növény (családnév)
(Fotó: vöröshagyma)
A vöröshagyma (Allium cepa) az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj. Közép-Ázsiából került Magyarországra; ősrégi konyhai
fűszer, amely a főtt és sült ételeink egyik legkedveltebb ízesítője.
A magyar tájnyelvi elnevezései közül a hajma, a vereshagyma, a zsidószalonna és a mózespecsenye a legismertebbek.
Hagymával áttelelő, fajtától függően kétéves vagy évelő növények. Levelei és tőkocsánya üregesek, a levelek hengeresek. Virágzata gömb alakú ernyő, melyet korai állapotban világoszöld színű Fellevél takar. A Virágok 3 tagúak,
leplesek. A termés tok, magjai feketék.
Tavasszal zöldhagymaként fogyasztjuk, ilyenkor feltöltögetjük. Ugyanazt jelenti a halványítjuk, itt a halványítjuk szó a szakkifejezés, de ezt hajtatásnak is nevezik. Ez azt jelenti, hogy amikor már majdnem teljesen kifejlődött növény köré földet raknak, a további növekedés folyamán (a föld alatti rész) fehér színűvé válik. Így a felhasználás szempontjából megfelelőbb, kívánatosabb élvezeti érték érhető el, mert a hajtatással a nagyobb fehér rész elérése a cél. A hagymahéj a hagyma külső levelei, amik az érés során elszáradnak, megbarnulnak.
Kiszedése után utánszárítjuk, a gyökerektől, fellevelektől megszabadítjuk, felfűzve, vagy csak száraz szellős (padlástérben) hosszú ideig tárolható, így
egész évben használhatjuk, de szeletelt szárítmányként akár évekig is eltartható.
Nagyon sok fajtája van. Nálunk és az egész világon is híres a makói vöröshagyma, amely kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt kedvelt.
Hagymája gömb alakú, bronzbarna a héja.
Jól tárolható.
Makói CR
A Makói fajta úgynevezett klímarezisztens változata, dughagymáról termeszthető.
A hagyma tulajdonságai a Makóival közel azonosak
felmagzásra alig hajlamos, ezért márciusban is ültethető.
Jól tárolható.
Makói fehér
a Makói fajta fehér színű változata, dughagymáról termeszthető.
Termőképessége alacsony-közepes, szárazanyag-tartalma magasabb.
A hagymák gömb alakúak, héjuk fehér, zöldülésre hajlamos.
Hosszú ideig tárolható.
Makói
A hagymalekvár a francia konyha egyik körete, egy sűrű, karamelles lekvár-állagú körítés, ami édeskés ízével kiváló sült húsokhoz.
Recept:
(így is lehet csinálni, és másképp is):
A lila hagymát összeaprítjuk, és felhevített vajon, vagy olajon, olívaolajon megfonnyasztjuk. Aztán mézet adunk hozzá; némi türelem után pedig balzsamecetet. Megfűszerezzük például kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vörösborral. Főzzük lassan, sokáig, kavargatjuk, szemmel tartjuk.
A hagymalekvár akkor van kész, amikor lekvár állagú lesz.
Fontosabb kártevők és betegségek.
Hagymalégy, fuzáriumos betegség, hagyma peronoszpóra, hagyma botrítiszes betegsége.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:
Irodalom: Lakatos Levente - Vörös
Zene: Vörös Vilmos – Fülemüle vonószenekar (Szentendre)