TORMA - növény (családnév)
(Fotó: torma)
A torma (Armoracia rusticana) egy gyógy-és fűszernövény.
Népies neve: közönséges torma, csípős torma.
A jellegzetes csípős ízért felelős allil-izotiocianát gyökerének reszelésekor szabadul fel: a mirozináz enzim a szinigrint allil-izotiocianáttá alakítja. Ezen kívül kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint is tartalmaz.
Felhasználása:
Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használjuk még kolbászokhoz, főtt sertés-
és marhahúsokhoz, savanyúságok tartósításánál is.
Fiatal levele salátába kitűnő. A gyökeréből készített Szószt marhasültekhez, füstölt húsokhoz és halételekhez használják. A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások és majonéz ízesítésére. Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, és a vérkeringés
is előnyösen befolyásolja.
Csípős aromáját hetekig megőrzi, várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.
Gyermekeknek reszelt almával keverten adható.
Termesztése:
Kiásáskor a vastag gyökereket használjuk fel, a vékony mellékgyökereket újra elültetve szaporíthatjuk.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:
Irodalom: szólások, közmondások:
Elment tormát ásni = meghalt.
Erős tormát szagolt = sírt.
Tormát reszel [rég: tör] valakinek az orra alá = (sok) kellemetlenséget, bosszúságot okoz valakinek.
Zene: Torma - Masziniszta