SZÜZE – növény (családnév) borzaskata
(Fotó: borzaskata)
borzaskata J: világoskék virágú boglárkaféle növény; Nigella damascena.

A borzaskata ismertségét bizonyítjaszámos társneve: szaknyelvi kerti katicavirág, török -, N. katorca, puszták szüze, hólyagvirág, pókfű, Erdélyben kék kandilla, az Alföldön parasztbors. Néhol Szent Katalin virágja a neve, mert a virág szirmai kerék alakúak.
Alexandriai Szent Katalint ugyanis még Maxentius római császár korában, 305-ben kerékbe törték, de a kerék öt részre törött. Végül pallos által halt vértanúhalált. A virág érett magháza szintén öt részre törik.
A németeknél Braut in Haar ’menyasszony hajban’ vagy Jungfrau in grünen ’hajadon zöldben’, a franciáknál cheveu de Venus ’Vénusz-haj’ a neve. Az angolok devil in bush ’ördög a bokorban’, a szlovákok nevesta v trni ’menyecske tüskebokorban’ néven ismerik. Ezek a fantáziadús, de kifejező és találó elnevezések mind onnan származnak, hogy a virágot a vékony, sallangos levelek gallér módjára fogják körül; ezt hasonlítják azután mindenféle dologhoz.
A Nigella nemzetségnév a Linné előtti időkben Bauhinnál olvasható: Nigella arvensis cornuta. A késő latin nigella ’feketekömény, Nigella sativa’ névvel
függ össze. Tudományos nevét magja alapján kapta, amely apró és koromfekete. A latin nigellus ’feketés’ a niger, nigra ’fekete’ kicsinyített alakja.
A növény ismert volt már Clusius korában, aki Melanthium damascenum néven írta le (NomPann.); szerinte krétai eredetű. Ezt a régi, Plinustól származó („git
ex Graecis alii melanthium, alii melaspermum vocant”) nevet szorította ki később a Nigella.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -