SZÜRKE(PENÉSZ) – gomba (családnév) szürkepenész
(Fotó: szürkepenész)
A szürkepenész kórokozója - Botrytis cinerea - az elhalt növényi maradványokon él. A spórákat a szél hordja szét. A fertőzésnek kedvez a nedves időjárás és a 10-15 °C-os hőmérséklet. A védett helyek és a sűrű növénypopuláció is hozzájárul a fertőzés terjedéséhez. A szürkepenész egy opportunista gomba. Szívesen telepszik meg sérült növényi részeken. A szárat a levélnyeleken keresztül fertőzi meg.
A tünetek a növény minden részén megjelennek. Nagy páratartalom mellett a fertőzött területeken szürkésbarna gombás bevonat figyelhető meg. A leveleken először fehéres-szürke foltok jelennek meg, amelyek végül fakó barnára vagy halványzöldre színeződnek, majd elfonnyadnak és elhalnak. A szár alsó részein szürkés foltok alakulnak ki, és végül a szárat körbeölelő nagy fertőzött területeket alkotnak. A növény letörhet. A bimbók, virágok és becők fertőzése sárga elszíneződésként jelenik meg, majd a növényi rész elfonnyad és elhal. A szürkepenész (olajrepce) összetéveszthető a repce levélfoltossággal, a cilindrospóriumos levélfoltossággal, a fehér levélfoltossággal, a fehérpenésszel, a szárrothadással, a verticilliumos hervadással vagy a peronoszpórával.
Szinonim neve: Botritiszes rothadás.
Kórokozó: Botrytis cinerea (ivartalan alak/anamorf)
Előfordulás: Olajrepcében, más gazdanövények széles skáláján.
Megelőzés: A kultúra gyors száradása érdekében kerülje el a növények sűrű ültetését. Kerülje el a nedves termőhelyeket.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Mándy Iván – Csutak és a szürke ló

Zene: -