SZŐRÖS(BÉKA) - állat (családnév) guneai szőrösbéka
(Fotó: guneai szőrösbéka)
A guineai szőrösbéka (Trichobatrachus robustus) a kétéltűek (Amphibia) osztályának békák (Anura) rendjébe, ezen belül az Arthroleptidae családjába tartozó faj.
Nemének egyetlen faja.
A guineai szőrösbéka Közép-Afrikában él. A következő országokban található meg: Kamerun, Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyenlítői-Guinea, Gabon és Nigéria. Angolában és a Kongói Köztársaságban, csak feltételezett jelenléte.
Ez a békafaj körülbelül 11 centiméter hosszú. Rövid feje nagyon széles. Pofája kerekített. A hím jóval nagyobb, mint a nőstény. A hímnek páros belső légzsákja van. Szintén a hím elülső lábának a hüvelykujján, három rövid, fekete tüske látható. A szaporodási időszakban, a hímnek szőrszerű képződmények nőnek, a test oldalára és a combokra. Ezek a „szőrök” Artériákat tartalmaznak, amelyek segítik a hímet a vízalatti lélegzésben; mivel a hím hosszú ideig őrzi és gondozza a nőstény által víz alá lerakott petéket.
Ennek az állatnak „visszahúzható karma” van. De ez a „karom” nem Szaruból van, mint a többi állat esetében, hanem csontból. A béka akarattal eltöri a lábujjának csontját, amely átszakítja a bőrt. Ez a viselkedés egyedülálló az állatvilágban, és a tudósok még nem jöttek rá, hogy a guineai szőrösbéka miért teszi ezt. Egyesek szerint, például Gerald Durrell, védekezésből, míg mások szerint, például David Cannatella, a jobb kapaszkodás céljából.
A guineai szőrösbéka természetes élőhelye a trópusi és szubtrópusi alföldi erdők, folyók, felszántott földek és ültetvények. A kivágott erdőkben is jól érzi magát. A kifejlett állat tápláléka simatestű házatlancsiga-félék, soklábúak, pókok, bogarak és sáskák.
Habár ez az állat szárazföldi életmódot folytat, szaporodni a vízhez kell jönnie. A petéket, tömegesen a patakok köveire rakja le. Az eléggé izmos Ebihalak ragadozók; szájukban néhány elágazó fogsor található.
Habár az élőhelyének elvesztése veszélyezteti ezt a békát, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) mégis Nem fenyegetett fajnak minősítI.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -