SZIVÁRVÁNY(SÜGÉR) - állat (családnév) szivárványsügér
(Fotó: szivárványsügér)
A szivárványsügér (Herotilapia multispinosa, korábban Archocentrus multispinosus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának sügéralakúak (Perciformes) rendjébe, ezen belül a bölcsőszájúhal-félék (Cichlidae) családjába tartozó faj.
A halat először a Herotilapia nembe helyezték, de később Juan Schmitter-Sotónak köszönhetően a szivárványsügért áthelyezték az Archocentrus nembe.
2008-ban, Oldrich Rican kutatásai szerint a szivárványsügér közelebbi rokonságban áll a Rocio octofasciatával és az Astatheros-fajokkal, semmint az Archocentrus többi fajával, emiatt javasolja, hogy a halat tegyék vissza a Herotilapia nembe.
2015-ben ezt a halat visszahelyezték a Herotilapia nembe, Herotilapia multispinosa név alatt.
A visszaállított nemének az egyetlen faja.
A szivárványsügér közép-amerikai édesvízi halfaj. Ez a bölcsőszájúhal Hondurasban, Nicaraguában és Costa Ricában őshonos.
A szivárványsügér igen kedvelt akváriumi hal. A hal színe általában narancsszínű és aranysárga, de a pikkelyekről visszaverődő napfény újabb, szivárványszerű színeket ad a halnak. A szivárványsügér állapotának megfelelően képes a színét változtatni. Mivel általában
csak 9 centiméter hosszú - néha 17 centiméteres is lehet-, és a többi közép-amerikai bölcsőszájúhaltól eltérően békés természetű, számos akváriumtulajdonos szeretné a gyűjteményébe.
A hal megtalálható az iszapos tavak és mocsarak fenekén, ahol specializálódott fogainak segítségével találja meg a táplálékául szolgáló algákat. A szivárványsügér a 7,0–8,0 pH-értékű, 9–20
nk-ú (német keménységi fokú) és a 21–36 Celsius-fokos hőmérséklet tartományban lévő vizet kedveli.
E halak jó szülők. Az ikrákat a vízfenékre rakják. Az ikrákat és az ivadékot mindkét szülő védi.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: David Herbert Lawrence - Szivárvány

Zene: Szivárvány együttes (1966-1971, Sashalom)