SZÍV(VIRÁG) - növény (családnév) nagy szívvirág
(Fotó: nagy szívvirág)
A nagy szívvirág (Lamprocapnos spectabilis, korábban Dicentra spectabilis) a mákfélék (Papaveraceae) családjának füstikeformák (Fumarioideae) alcsaládjába tartozó növényfaj, a Lamprocapnos nemzetség egyetlen faja.
Sokáig a szívvirág(Dicentra) nemzetségbe sorolták, ám 1997-es molekuláris genetikai vizsgálatok kimutatták különbözőségét a nemzetségtől.

Elterjedés, élőhely[
Kelet-Ázsiában Szibériától Japánig őshonos. Bár kedvelt kerti virág, ritkán vadul ki, és jellemzően akkor sem terjed tovább. Rizómás, lágy szárú, évelő növény. A legfeljebb méteres, zöld vagy rózsaszínes Száron három levélkéből összetett levelek nőnek. A szív alakú Virágok 3–5 cm hosszúak, külső szirmaik rózsaszínűek, a belsők fehérek, függőleges fürtben nyílnak késő tavasztól kora nyárig. A növény virágzás után, nyártól gyakran csökkentett életműködésű állapotba kerül.
Termesztése. Népszerű dísznövény, mérsékelt éghajlat alatt kerti növényként is termeszthető, de vágott virágként is kapható. Nedves és hűvös éghajlaton a napfényt jól viseli, de melegebb, szárazabb klíma alatt némi árnyékra szüksége van. A leveleit néha a levéltetvek és a Csigák fogyaszthatják.
A magvakat frissen kell elvetni. Tőosztással is szaporítható, ezt késő ősszel vagy kora tavasszal ajánlott elvégezni. A növénnyel való érintkezés egyeseknél bőrirritációt okozhat, izokinolin-alkaloidtartalma miatt.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Szépirodalom: Benedek Elek – A szív könyve

Zene: Rotor – Rotor szív