SZERKŐ - állat (leány keresztnév) kormos szerkő
(Fotó: kormos szerkő)
A Szerkő női utónév.
Névnapok: nincs.
Gyakorisága: nem gyakori.

A kormos szerkő (Chlidonias niger) a madarak osztályának a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe és a csérfélék (Sterniidae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
Európában, Ázsia nyugati részén, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államok északi részén honos. Telelni messze délre húzódik, az Eurázsiai állomány a trópusi Afrikába vonul.
Megjelenése:
Testhossza 22-24 centiméter, szárnyfesztávolsága 64-68 centiméter, testtömege 60-86 gramm. Nászruhában koromfekete, nyugalmi tollazata felül szürke, alul fehér színű.
Életmódja:
Közvetlenül a vízfelszín felett lebegve vadászik rovarokból, apró halakból és lárvákból álló táplálékára.
Szaporodása:
A költési időszaka május közepétől, június végéig tart. Kisebb telepekben, gyakran más fajokkal vegyesen költ. Fészkét hínárból a vízre készíti. Fészekalja 3 tojásból áll, melyen a két szülő felváltva kotlik 20-22 napig. A fiókák már a kikelés utáni első napon tudnak úszni, de ha nem zavarják meg őket, még két hétig a fészekben maradnak.
Kárpát-medencei előfordulása:
Áprilistól novemberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő, főleg a Tiszántúlon.
Védettsége:
Nagy elterjedési területének köszönhetően a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján mint kevéssé veszélyeztetett faj szerepel, Európában csökken az állománya. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 Ft.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -