SZÉP(CSALÁN) – növény (családnév) érdes szépcsalán
(Fotó: érdes szépcsalán)
Az érdes szépcsalán (Acalypha hispida) a világ trópusi vidékein őshonos cserje, mely a kutyatejfélék családjába tartozik. Magyarországon szobanövényként tartjuk. A növény minden része mérgező hatású.
Különlegességét hosszúkás, bársonyos tapintású, bordó virágai adják. Levelei nagyméretűek, kissé szív alakúak. Létezik fehér virágú (Acalypha hispida ‘Alba’), valamint kisebb levelű fajtája is (Acalypha pendula).
Helyéül világos, de nem tűző napos, egész évben kellemesen meleg, szobahőmérsékletű helyet válasszunk, télen se tartsuk 16 foknál hűvösebb helyen. A huzatra érzékeny!
Az öntözések során földjét tartsuk mérsékelten nyirkosan, szobahőmérsékletű, lágy vízzel öntözzük. Télen ritkábban locsoljuk. Tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk.
Kedveli a párás környezetet, ezért gyakran permetezzük vízzel a leveleit. Ha szükségesnek látjuk az átültetését, tavasszal ültessük át B típusú virágföldbe. Az új hajtás csúcsát érdemes kicsípni, így bokrosabb, szebb formát érhetünk el.
Szaporítani tavasszal lehet dugványozással, a dugványok meggyökeresedéséhez magas páratartalomra, valamint kellemesen meleg talajra van szükség. A fiatal növények hajtáscsúcsát csípjük le gyakran, így szép, bokros formájú szobanövényt nevelhetünk belőlük.

Kártevők közül a levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák és az üvegházi molytetvek is megtámadhatják. A kártevők megjelenésének kedvez a meleg, száraz környezet.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: „Szép magyar könyv” verseny.

Zene: Koós János-Dékány Sarolta – Az életem egy szép regény