SZELLŐ(RÓZSA) – állat (leány keresztnév) tengeri kökörcsin
(Fotó: tengeri kökörcsin)
A tengeri kökörcsin (Actiniaria). nagy méretű korallpolip, amely más korallokkal ellentétben puha testtel rendelkezik. A tengeri kökörcsin a korallpolipok külön osztályába tartozik, és a medúzához is kapcsolódik. Ezeket a tengeri szellőrózsáinak is nevezik, mert olyan szép megjelenésűek, mint a virágok.
A test henger alakú lábból és egy csápból áll. A láb gyűrűs és hosszanti izmokból áll, amelyek miatt a tengeri kökörcsin nyújtható, lerövidülő és hajlítható. A láb alján talp vagy pedál található.
Az anemone lábaiból felszabadul a nyálka, amely megkeményedik, és az anemone tapad az aljzathoz. Más tengeri kökörcsinnek széles lábai vannak, segítségükkel, mint egy horgonyt, meglazulnak a talajban, és a buborékot tartalmazó talp uszonyként működik. Ezek a tengeri kökörcsin fajai fejjel lefelé úsznak.
A test felső végén van egy orális korong, amely egy vagy több sor csápot vesz körül. Az egyik sorban a csápok azonosak, de különböző sorokban színük és méretük változhat. A csápokat szorító cellákkal látják el, amelyekből vékony mérgező szálak repülnek ki. A szájnyílás lehet ovális vagy lekerekített.
Tengeri kökörcsin (Actiniaria).
A tengeri kökörcsinek meglehetősen primitív lények, amelyek nem rendelkeznek komplex érzékszervekkel. Az egyenlőtlen anemone rendszer érzékeny sejtek egy csoportjából áll, amelyek a csápok talpán, alapján és a szájnyílás körül helyezkednek el. Ezek az idegsejtek különféle ingerekre reagálnak, például a száj közelében lévő sejtek képesek megkülönböztetni az anyagokat, de nem reagálnak a mechanikai stresszre, és a talp sejtjei nem reagálnak a kémiai stresszre, de érzékenyek a mechanikai stresszre.
A tengeri szellőrúgók többsége meztelen testtel rendelkezik, míg a tengeri cső alakú szellőrészek kitintakaróval vannak ellátva, lábaik csőszerűnek tűnnek, ezért "csőszerűnek" hívták őket. Néhány tengeri kökörcsin testét homok szemcsék és különféle építőanyagok borítják, amelyek a borítást tartósabbá teszik.
A tengeri kökörcsin sokfélesége csodálatos. Színe annyira változatos, hogy még ugyanazon faj képviselőinél az árnyalat is változhat. A tengeri kökörcsinek a szivárvány minden színében előfordulhatnak: rózsaszín, piros, zöld, narancs, fehér és ezek árnyalatai. A csápok széle gyakran kontrasztos színű, a kökörcsőrész mérete széles tartományban változhat.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -