SZALONNA(BOGÁR) - állat (családnév) közönséges szalonnabogár
(Fotó: közönséges szalonnabogár)
A közönséges szalonnabogár (Dermestes lardarius) a Rovarok (Insecta) osztályának bogarak (Coleoptera) rendjébe,ezen belül a mindenevő bogarak(Polyphaga) alrendjébe és a Porvafélék (Dermestidae)
Családjába tartozó faj.
A közönséges szalonnabogár behurcolás útján világszerte elterjedt. Olykor tömegesen megjelenik. A Kárpát-medencében igen gyakori kártevő.
A közönséges szalonnabogár 0,7-1 centiméter hosszú. Sötét színű bogár, alul Fekete vagy sárgásszürke szőrzettel, felül fekete; a szárnyfedők töve mögött széles, vörösbarna alapon sárgásszürkén szőrözött, itt 3-3 fekete foltocska látható. Csápja bunkóban végződik.
A közönséges szalonnabogár a szabadban ritkán fordul elő. Sokkal gyakoribb az emberi településeken, élelmiszerkamrákban, -raktárakban, de Madarak és emlősök fészkében is megtaláljuk. A rovar élelmiszer-kártevő, állatgyűjteményekben is gyakori. Lárvája és az Imágója egyaránt károsít, szabálytalan lyukakat rág, s ürülékével, levedlett lárvabőrével szennyezve fogyasztásra alkalmatlanná teszi az élelmiszereket.
A nőstények élelmiszerekbe rakják petéiket. A 12-15 milliméter hosszú, sötétbarna színű lárvák testét különböző alakú, mozgatható szőrök borítják, 5-7-szer vedlenek. A lárva kerüli a fényt, ha megzavarják, akkor összegömbölyödik. Nem kielégítő táplálékkínálat esetén még több vedlésen is áteshetnek, mielőtt a bábozódáshoz szükséges méreteket elérik. Bebábozódás után 35-60 nap alatt, egy rejtett zugban elrejtőzve, teljesen kifejlődnek.
A lakásba leggyakrabban behurcoljuk, de alkalmanként be is repülhet. A kifejlett közönséges szalonnabogár berepülését az éléskamra ablakára fölszerelt szúnyoghálóval akadályozhatjuk meg. Ha fertőzésre utaló jeleket észlelünk, az első teendőnk az, hogy gondosan takarítsuk ki az élelmiszertároló helyet. A közönséges szalonnabogár táplálékául szolgáló összes élelmiszert tüzetesen vizsgáljuk át. A kifejlett bogarakat és a lárvákat egyaránt könnyen fölfedezhetjük. A fertőzött anyagokat jól záródó zacskóban gyűjtve dobjuk ki a szemétbe vagy égessük el. Rovarirtó szert fölösleges használni.Továbbá:

Közönséges szalonnabogár
Dermestes lardarius Linné
Az imágó szárnyfedőinek tövén széles barnássárga csík húzódik, amelyet 3–3 fekete pont tarkít. 7–9 mm. Szürkésfehér szőrözettel fedett. Álcáját hosszú barna szőr fedi, a potroh végén pedig két hosszú végtüske van.
Magyarországon mindenütt nagyon gyakori. Eredeti elterjedési területe Közép-Európa, de az egész Földön széthurcolták. Éléskamrákban, raktárakban, ahol életfeltétele biztosítva van, állandó vendég. Fürge, gyors mozgású álcája és maga a nemző is minden nemű állati anyagot megrág: csatornaszrű, elágazó járatokat készít. Az erdőkben a gyapjaspille petecsomóiban is gyakran találtuk.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Ménes Attila – Műanyag szalonna (ekönyv)

Zene: Pál I stván (Szalonna).