SZÁLA(FA) - növény (családnév) szálafa
(Fotó: szálafa)
A szálafa (Shorea robusta) a mályvavirágúak (Malvales) rendjébe, ezen belül a dipterokarpusz-félék (Dipterocarpaceae) családjába tartozó faj.
Nemzetségének a típusfaja.
A szálafa előfordulási területe Indiában, Nepálban, Bangladesben és Mianmarban van. Ez a fa a Himalájától délre fekvő területeken hozza létre erdőit. Főleg Indiában, de nemcsak ott, több védett területen is jelen van; emiatt nincs veszélyben.
Közepesen és lassan növő fafaj. Magassága elérheti a 30-35 métert, míg átmérője 2-2,5 méteres is lehet. A levelei 10-25 centiméter hosszúak és 5-15 centiméter szélesek. A nedves területeken, azaz ahol sok a csapadék, ez a növény örökzöld, míg a szárazabb térségekben lombhullató. A lombhullató példányok február - április között hullatják leveleiket, de már áprilistól májusig újból kihajtanak.
Faanyaga frissen vágva világos, de később sötétbarnává válik. A kemény faanyagot főleg az építőiparban használják fel. Magvaiból olajat nyernek ki, melyet főzéshez és vallási szertartásokon használnak fel.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -