ŐSZIKE – növény (leány keresztnév) vetővirág
(Fotó: vetővirág)
Az Őszike újabb keletű névalkotás az őszi kikerics virágnévből.
Névnapok: szeptember 23.
Gyakorisága: nem gyakori.

vet ő virág J: füves, bokros helyeken élő, aranysárga virágú, hagymás növény; Sternbergia colchiciflora.

Nevét nyílási ideje alapján kapta: virágzása régen az őszi gabonafélék vetése megkezdésének kedvező időpontját jelezte. Néhol ezért őszike a neve; virágának
színe alapján pedig sárika.
A nemzetség Sternbergia neve a német származású cseh botanikus, Reichsgraf Kaspar Maria von Sternberg (1761–1838) emlékét őrzi, aki jelentős műveit a paleobotanika tárgykörében írta. Ő alapította Prágában a Nemzeti Múzeumot. Híres arról is, hogy 1820 és 1832 között levelezésben állt Goethével.
Kelet-mediterrán, Olaszországtól a Kaukázusig elterjedt amarilliszféle hagymás növényünk. Hazánkban éri el előfordulásának legészakibb határát. A középhegységben és az Alföldön, Békéscsaba és Orosháza vonalában fordul elő. Csak csapadékos esztendőkben nyílik, sárga virágai ősszel nyílnak, virágzása szeptembertől októberig tart; az egyes virágok élettartama nagyon rövid. Kocsánya alig emelkedik ki a hagyma burkából, így a földből sem nagyon látszik ki. A növény érdekessége, hogy virágzás nélkül, a föld alatt is megtermékenyülhet. Hagymája régebben orvosság volt.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -