ÖRMÉNY(GOMBA) - gomba (családnév) ízletes vargánya
(Fotó: ízletes vargánya)
Az ízletes vargánya (Boletus edulis) a gombákhoz (Fungi), azon belül a tinórugomba-alkatúak (Boletales) rendjébe és a tinórufélék (Boletaceae) családjába tartozó faj.
Népies nevén: úrigomba vagy medveorrú gomba. Erdélyben „hiriba” névre hallgat.
Ez a gomba a legtermetesebb és legkiadósabb (május végétől október közepéig szedhető) étkezési gombák közé tartozik.
Leggyakoribb termőhelyei a tölgyesek, gyertyánosok, szelídgesztenyések, de mindenféle erdőben előfordul. Kedveli a gyorsan melegedő erdőszéleket, tisztásokat. Egész Európában elterjedt.
A Boletus a régi rómaiak legjobb, legfontosabb étkezési gombája volt (Plinius 22: 92; Seneca: Epist. 95: 25). A szó a görög bolétes, bolítes ’Amanita caesarea’
(Genaust 102) gombanévvel rokonítható.
Magyarországon a Budai-hegységben több mérgezés történt olyan ehető fajokkal (így vargányával is), amelyek mérgező nehézfémeket halmoztak fel a termőtestükben, tehát adott esetben az ehető vargányánál is vigyázni kell.
Mérgező rokona a nyomásra, sértésre kékülő-zöldülő farkastinóru (Boletus calopus), amellyel könnyen össze is téveszthető!
Kalapjának átmérője a 12–25 cm-t is eléri, zsírosan fénylő, gesztenyebarna, fehér peremű és húsos. Fiatalon halvány, később zöldessárga spóratermő rétege
csöves szerkezetű, a kalapról könnyen lefejthető. Tönkje, akár 15 cm magasra is megnő, vörösesbarna, csíkos, felső részén finom, fehér hálózat található. Húsának színe nyomásra nem változik.
Ez a gomba nagyon ízletes és sokféleképpen elkészíthető: nyersen
salátákba, gombalevesnek, vajban párolva – köretnek, rántva és pörköltnek, de szárítás és őrlést követően, fűszerként is nagyon sok ételhez használják.
Mérgező rokonai:
Nem szabad összetéveszteni a sátántinóru (Boletus satanas) mérgező gombafajjal, amelynek termete hasonló, de tönkje és kalapjának alja feltűnően piros, háta pedig nem barna, hanem fakó színű, húsa nyomásra gyengén kékül.
A vargányákkal rokon tinóruk között még több mérgező, illetve csak feltételesen fogyasztható faj is van, ezért a gyűjtött gombát elkészítés előtt mindenképpen gombavizsgáló szakellenőrrel kell megvizsgáltatni (ezt a magyarországi piacokon magánemberek számára díjmentesen elvégzik).
Ehető rokonai:
• bronzos vargánya (Boletus aereus)
• nyári vargánya (Boletus aestivalis)
• vörösbarna vargánya (Boletus pinophilus)
• királyvargánya (Butyriboletus regius)TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Nem sokkal az örmény ábécé létrehozása után Sáhák és Mesrop 412-ben a Bibliát örményre fordította, s ez által az örmény irodalom legszebb emléke jött létre.

Zene: System of a Down – (szókimondó örmény zenekar).