ORGONA - növény (családnév, leány keresztnév) közönséges orgona
(Fotó: közönséges orgona)
Az Orgona újabb keletű névadás az orgona virágnévből.
Névnapok: január 30., szeptember 9.
Gyakorisága: nem gyakori.

A közönséges orgona vagy májusi orgona (Syringa vulgaris) az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó faj.
A Balkán-félszigeten őshonos fajt először a törökök ültették kertekbe, tőlük került a keresztény Európába. Török nevéből (leylak) származik a magyarban (és sok más európai nyelvben) a lila szín neve is.
Elterjedés:
Az orgonák fő elterjedési területe Ázsia és Kelet-Európa. Díszcserjeként sok fajukat ültetik világszerte.
Jellemzők:
Általában lombhullató, olykor örökzöld (S. sempervirens) cserjék. Leveleik épek, ritkán szárnyasan osztottak, átellenes állásúak. Felálló vesszőin csak a legfelső 1-2, ritkán 3 rügypárból fejlődik virág. A Virágzat végálló buga. A Csészelevelek száma általában négy, a szirmok csővé forrtak, a párta sugaras szimmetriájú, lila, vagy fehér színű. A porzók száma kettő, a Termés hosszúkás tok két magkezdeménnyel.
Habitus:
3-7 méterre növő nagyobb cserje vagy kis termetű fa, tarackol.
Levélállása keresztben átellenes. A Levelek válla szíves vagy levágott, csúcsa kihegyesedő.
Virágai lilák, ritkábban fehérek, illatosak. A Virágzat buga.
Április végén-májusban virágzik.
Termése toktermés, melyben 4 lapos-szárnyas mag van.
Fajták:
Az alapfaj orgona lila virágú, a kerti fajták színe a hófehértől a feketés-sötétliláig a legkülönbözőbb (még sárga, lila-fehér tarka, rózsaszín és kék
is van közöttük) színekig terjed, a virágok egyszerűek vagy teltek. Általában az egyszerű virágúakat kedvelik, ilyen a lila 'Andenken an Ludwig Spaeth', és a fehér 'Mme Florent Stepman'. A telt virágú fajták - különösen a fehérek - csapadékos időben hamar rozsdásodnak a sok apró szirom között megálló víztől.
Ökológiai igénye:
Melegkedvelő, szárazságtűrő, fényigényes, szárazságtűrése ellenére azonban csak jó kerti viszonyok között díszít megfelelően.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kosztolányi Dezső – Zsivalygó természet:


 
ORGONA.

- Ha átzug rajtam az áprilisi vihar és tépázza haragoszöld leveleimet, lila fürtjeimet, orgonálok. Egy tavaszi misét játszom, melynek hangjai haragoszöldek és lilák.

Zene: J. S. Bach: h-moll prelúdium & fúga BWV 544