ORDAS - állat (családnév) sarki farkas
(Fotó: sarki farkas)
A sarki farkas (Canis lupus arctos) a szürke farkas(Canis lupus) amerikai alfaja.
Előfordulása:
A kanadai szigetvilágban él, Melville és Ellesmere közötti szigeteken. Ezen kívül előfordul még Grönland északi és északkeleti részén is.
Megjelenése:
A sarki farkasoknak vannak bizonyos eltérő tulajdonságaik, melyekben különböznek más farkas alfajoktól, és amelyek a hideg, sarkvidéki környezethez való alkalmazkodás során jöttek létre.
Szőrzetük szinte teljesen fehér (a hátukon valamivel sötétebb árnyalatú) és rendkívül dús. A nagy hideghez (olykor előfordul élőhelyükön -50 C is ) való alkalmazkodás folytán fülei rövidebbek és kerekebbek és lábai jóval rövidebbek, mint más alfajoké. Testformájuk zömökebb és súlyuk 50 és 80 kilogramm között mozog. Marmagasságuk 65-80 centiméter. A szuka valamivel kisebb és könnyebb, mint a kan. Testhosszuk 90-150 centiméter.
Életmódja:
A falkaösztön a sarki farkasoknál még kifejezettebb, mint más alfajoknál. Ennek oka élőhelyük zordsága miatt könnyen érthető, egy magányos állat ezen a klímán nem bírná ki sokáig. Egy falkában általában 7 és 10 egyed él, de szoros kötődésük miatt egyes nagyobb falkában akár 30 állat is élhet együtt.
A farkas alfajok közül legkésőbb, 3 évesen válik ivaréretté. Átlagosan 2-3 kölyke születik.
Egy falka vadászterülete 1.300 és 1.600 négyzetkilométer között van. Táplálékkeresés közben akár napi 30 km-t is megtehetnek az egyedek.
Szinte mindenre vadásznak ami élőhelyükön megtalálható, Pézsmatulkokra és rénszarvasokra, de elsősorban kisebb rágcsálókkal, például lemmingekkel, illetve sarki nyulakkal táplálkoznak. Olykor Madarakat is elejtenek.
Többnyire falkákban vadásznak, főleg ha nagyobb állatokat akarnak elkapni, de egy magányos egyed is képes leteríteni egy rénszarvast. Fehér szőrük miatt a zsákmányállatok nehezebben veszik őket észre.
Veszélyeztetettség:
A sarki farkas az egyetlen alfaj a farkasok közül, amelyik semmilyen formában nem veszélyeztetett. Élőhelyeiken a rendkívül zord klíma miatt kevés ember
él. Az inuitok néha vadásznak rájuk dús, fehér szőrméjük miatt.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: ordas eszmék.

Zene: Role zenekar – József Attila: Ordas

Hang: sarki farkas (Nyíregyháza Zoo).