NYÁR(FAGOMBA) - gomba ( családnév)



 nyár-fagomba
(Fotó: nyár-fagomba)




Nyár-fagomba - Lentinus tigrinus

Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Panus tigrinus, közönséges nyárfa-gomba, nyárfa dücskőgomba, pikkelyes fagomba
Kalap: 3-8 (12) cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodik, köldökössé válik, végül tölcsérformájú lesz, széle fiatalon begöngyölt, vékony húsú, a fehéres alapszínű kalapon sötétbarna, feketés színű pikkelyek vannak. 
Lemezek: tönkre lefutók, keskenyek, sűrűn állók, élük idővel kissé fűrészes lesz, fiatalon fehérek, idővel okkeres árnyalatúak lesznek, sárgulók. 
Tönk: 2-5 (10) cm hosszú, 0,3-1 cm vastag, központi vagy oldalt álló, hamar eltűnő gallérja van. Alapszíne fehéres, feketés-barnás színű szálas pikkelyek
díszítik. 
Hús: eleinte puha, de hamar szívóssá, bőrszerűvé válik, színe fehéres, enyhén sárgul, jó szagú és ízű. 
Előfordulás: áprilistól novemberig, lombos fák tönkjén, különösen fűzfán és nyárfán, de talajon fekvő, megmunkált fán is előfordul, gyakori faj. 
Étkezési érték: ehető.
Megjegyzés: hasonló mérgező gombafaj nincsen. 



TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kosztolányi Dezső – Nyár, nyár, nyár

Zene: Különös nyár-éjszaka volt…