MUSKÁT(DIÓ) - növény (családnév)
(Fotó: szerecsendió)
A szerecsendió (Myristica fragrans) családjának névadó fája, illetve cserjéje. Népi elnevezése: muskátdió. emzetségének a típusfaja.
A fa termésének szárított magköpenye a szerecsendió-virág (macidis flos), magva (nux mochata) a szerecsendió. Malajziában őshonos, de hasonló éghajlaton, Indonéziában, Nyugat-Indiában, Brazíliában és Madagaszkáron sokfelé termesztik. 20 m magasra is megnövő, örökzöld fa.
Magassága elérheti a 15-20 métert is. Az örökzöld növény neve félrevezető, mert a szerecsendiófa valójában nem diófa, és diója sem igazi dió, hanem mag, ami egy 8–10 cm hosszú sárga, húsos termésben helyezkedik el. Ezt a magot veszi körül a vörös, tagolt magköpeny.
A „szerecsendió-virág” a termés húsától megszabadított, vagyis a magról leválasztott magköpeny. A „szerecsendió-virág” (macidis flos), (vagy rövid népszerű nevén „macis”), a 16. század óta kedvelt fűszer Európában.
Népszerűségét illóolajainak köszönheti, melynek fő alkotórésze, a miriszticin. A magban 5-16%, magköpenyben akár 15% illóolaj is lehet. Olajában mono terpének, pinenek, szabinén, kb. 13% miristicin, 5-7% elemicin, szafrol, fenol, aromás éterek és lignanok találhatók.
A szerecsendió kellemesen aromás, de erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk még mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.
Gyógyhatása. Kis adagban neurosis (hypochondria, fejfájás stb.), dysmenorrhoea esetén. Nagy adagban hallucinogén. Felhasználja még az élelmiszer- és likőr-, illatszeripar is.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:
Irodalom: Muskát Zsuzsa – A holdjáró
Zene: -