KUTYA(BENGE) - állat (családnév) kutyabenge
(Fotó: kutyabenge)
A kutyabenge (Frangula) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és a bengefélék (Rhamnaceae) családjába tartozó nemzetség.
Az ide sorolt fajokat korábban a Rhamnus nemzetségbe, azon belül a Frangula alnemzetségbe sorolták. Később az alnemzetséget nemzetség szintjére emelték. A Frangula monofiletikusságát, illetve a rendszerezés helyességét molekuláris genetikai eredmények is megerősítették.
Fajai az északi flórabirodalom (Holarktisz) Ó- és Újvilági részén is, konkrétan a Mediterráneumban és annak környezetében, valamint az amerikai kontinens mediterrán éghajlatú vidékein honosak. Egyes fajait már más vidékekre is betelepítették. Magyarországon is egyetlen faja honos, a közönséges kutyabenge (kutyafa, Frangula alnus, régebben Rhamnus frangula).
A „Frangula” név a latin frangere = törni igéből származik, és arra utal, hogy a kutyabenge fája törékeny.
Fajai fák vagy kisebb cserjék. Húsos csonthéjas bogyótermése eleinte piros, majd megfeketedik. Főleg nedves ligeterdőkben és Láperdőkben nő. Több faj kérgéből, leveléből, illetve terméséből festékanyagot vonnak ki. Sok, hosszan a növényen maradó bogyója miatt időnként, helyenként dísznövénynek is ültetik. Néhány faj kérge erős hashajtó hatású Emodint tartalmaz
Az ezredfordulón mintegy 50 fajt soroltak a nemzetségbe; közönséges kutyabenge (Frangula alnus), kaszkarabokor (Frangula purshiana).TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Jack London – Az éneklő kutya

Zene: Péterfy Bori és a Love Band – A kutya éji dala