KÜRT(VIRÁG) - növény (családnév) sárga kürtvirág
(Fotó: sárga kürtvirág)
A sárga kürtvirág (Sarracenia flava) a hangavirágúak (Ericales) rendjébe, ezen belül a kürtvirágfélék (Sarraceniaceae) családjába tartozó faj.
A sárga kürtvirág az Amerikai Egyesült Államok egyik endemikus növénye.
Ennek a növénynek egy nagy, csavarodott levele van, ami általában 50 centiméter hosszú, de akár 1 méteres is lehet. Mint rokonai, ez a faj is a levelével fogja meg a táplálkozáshoz szükséges rovarokat.
A levél legvégén egy csapóajtószerű nyúlvány van. A levélen, főleg a S. flava var. rugelii és S. flava var. ornata változatokon, virágokat
utánzó mintázatok és nektárszerű folyadékok is vannak. A rovarok kiszabadulását a lefelé hajló szőröcskék, valamint a viaszos váladékok akadályozzák meg. A nagyobb testű rovarok, például a darazsak ki tudják rágni magukat a növény csapdájából. A sárga kürtvirág virágai, amint neve is mutatja, sárgák. Körülbelül 50 centiméteres száron ülnek és bókolnak. Késő nyáron és ősszel elszárad a csapdalevele, és helyébe lapos levélszerű képződményeket növeszt.
A sárga kürtvirág talán a legkedveltebb szobanövényként tartott rovaremésztő növény. Több rokonával is keresztezik. Az így létrejött hibridek szintén közkedvelt szobanövények.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Gárdonyi Géza – A kürt

Zene: kürt.