KUCSMA(GOMBA) - gomba (családnév) ízletes kucsmagomba
(Fotó: ízletes kucsmagomba)
Az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta) a tömlősgombák törzsébe tartozó csészegombák (Pezizales) rendjén belül a kucsmagombafélék (Morchellaceae) családjába sorolt gombafaj.
Népies neve: illatos kucsmagomba.
Jellemzése:
Süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges (együregű). Spórái fehérek, vagy halvány sárgák. Magassága elérheti a 20 cm-t is. Finom, Fűszeres illatú gomba.
Előfordulása:
Egész Európában elterjedt faj, Magyarországon az erdőkben, erdőszéleken, füves területeken, de kertekben és főleg trágyadombokon, ill. újabban a hipermarketek parkolóiba telepített sövények alatti mulcson is nő. A kucsmagombafélék jellemzően tavasszal teremnek, amikor kevés más gombafaj szedhető.
Felhasználása:
Ezt a fűszeres illatú, finom ízű gombát, a tisztítás és előfőzés után, akár egészben megtöltve, darabolva, vagy szeletelve, vajon pároljuk, sültekhez, levesekhez, mártásokhoz használhatjuk. Szárítva, majd porrá őrölve tartósítják, és levesek, szószok, húsok fűszerezésére használják.
Fontos! Túlérzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhat!
Vigyázni kell arra is, hogy ne tévesszük össze a mérgező redős, vörösbarna, ill. nagy papsapkagombával, amely hasonló színű, méretű és megjelenésű, ráadásul a kucsmagombákkal egy időben (bár főleg savanyú talajú fenyvesekben) terem, de belül általában többüregű süvegét agytekervényekre emlékeztető, szabálytalanul gyűrött redők alkotják, nem pedig méhsejt-szerűen válaszfalakkal elválasztott bemélyedések.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: Kucsma Tamás – The Challenger