KRISTÓF(FŰ) - növény (családnév, fiú keresztnév) fekete békabogyó
(Fotó: fekete békabogyó)
A KRISTÓF görög eredetű; jelentése: Krisztust hordozó.
Névnapok: március 15., március 25., május 9., július 25., október 31.
Gyakorisága: Az 1990-es években a Kristóf igen gyakori, a Krisztofer ritka név volt, a 2000-es években a Kristóf a 13–19., a Krisztofer az 55–69. leggyakoribb férfinév.

A fekete békabogyó (Actaea spicata) a boglárkafélék családjába tartozó, Eurázsiában honos, erdőkben élő, mérgező növény.
A fekete békabogyó 30-70 cm magas, lágyszárú, évelő növény. Gyöktörzse rövid, fás. Szára felálló, erőteljes. Nagy, háromszögletű levelei két-háromszorosan hármasan szárnyaltak, a levélkék széle bevagdaltan fűrészes. A tőlevelek hosszú szárúak, nagyobbak, a szárlevelek szára rövid, méretük kisebb. A levelek megdörzsölve kellemetlen szagúak.
Májustól júliusig virágzik. Virágzata fehér, sárgásfehér, szárvégi rövid fürt. Az egyes virágok kb. 1 cm szélesek, a 4-5 szirom kicsi, tövénél elkeskenyedő. Leginkább a 15-25 fehér szárú porzója feltűnő, kis tollseprűre hasonlít. Gyenge illata grapefruitra emlékeztet, kellemetlen is lehet.
Termése tojásdad, 1,2-1,4 cm hosszú, tojásdad bogyó. Színe éretlenül zöld, éretten fényes fekete.
Európában és Nyugat-Ázsiában honos. Árnyas ligeterdőkben, szurdokerdőkben, patakpartokon található meg. Az üde, meszes, nyirkos, humuszban, tápanyagokban gazdag talajt részesíti előnyben. Közép-Európában ritkán fordul elő 1500 méternél magasabban.
Az egész növény, de főleg bogyója és magvai mérgezőek. Protoanemonin-szerű anyagot tartalmaz, amely elfogyasztva émelygést, hányást, hasmenést,nehéz légzést okoz. Irritáló is, a bőrre jutva annak kipirosodását, gyulladását,
hólyagosodását idézheti elő.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kristóf Ágota.

Zene: Baráti Kristóf (zongora).