KÖVES(NADÁLY) – növény (családnév) zsuzsanna-virágdíszbogár
(Fotó: zsuzsanna-virágdíszbogár)
Fekete nadálytő (Symphytum officinale) Népies neve: Forrasztófű, kövesnadály, sarkosfű, összeforrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű, fekete gyökér, madárgyökér, madárlevél, fekete gyopár, nagynadály, nadálygyökér, fekete nadály, fekete nadályfű, fekete nadálytű, nadály.
Élőhely: Nedves réteken (főleg mocsárréteken, kékperjés lápréteken), mezsgyéken, vizes gödrökben, kubikgödrökben, fűz-nyár ligeterdőkben és csatornák, vizek mentén.
A gyógynövény leírása: Évelő növény, érdes levelei hegyes csúcsban végződnek. Az 1-2 cm hosszú párta henger alakú, 5 rövid cimpájú, színe többnyire kék sötétkék vagy ibolyás-piros. A csészelevelek hosszan kihegyezettek. Egész nyáron át virágzik. 4 makkocska termése sima és fényes. Hüvelykujj vastagságú, évelő gyökérzete kívül sötétbarna vagy fekete, belül fehér vagy sárga, felvágva rendkívül nyálkás tapintású, zsíros.
Gyűjtése: A gyökereket, amelyek a hatóanyagot tartalmazzák, tavasszal vagy ősszel kell kiszedni virágzás előtt. A gyökereket mosás után a gyökérágaktól és a föld feletti hajtásoktól megtisztítva rövid idő alatt kell megszárítani. Alkalmanként a levelét is hasznosítják.
Gyógyhatása: Áztatással készült kivonatát hámosító és szövetképződést serkentő hatása miatt külsőleg használják. Lábszárfekély, porc-, és csonttörések, repedések, zúzódások, égési és más zúzódások kezelésére, a sebgyógyulás elősegítésére borogató szerként használták. Hatásos szer még érgörcs, ínygyulladás, ízületi gyulladás, köszvény, reuma, visszérfekély, visszérgyulladás, mirigyduzzanat, nyaki fájdalom, megerőltetés, cukorbetegség, bélrenyheségének, gyomorfekély, hüvelynyálka-hurut, légzési zavar, csontfájdalmak, sebek, vérömlenyek, belső vérzések, irritáció, szélhűdés, ficam, rándulás, bénult végtagok fájdalmainak enyhítésére, de egyes tüdő-, és szívbetegségek kezelésére is használják. A levelek és a gyökerek egyszerű forrázata arclemosóba téve bőrlágyító hatású. A növény fokozza a vérellátást. Levele sok A-, C-, B12-vitamint, kalciumot, káliumot és foszfort tartalmaz. Allantoin nevű hatóanyaga serkenti a vérellátást, növeli a sejtek regenerációs folyamatait.
Felhasználása: A gyökérből vagy levélből előállított készítmények gyulladás-, és irritációcsökkentő hatásúak, elősegítik a sebforradást és a hámképződést. Gyökerét frissen, vagy szárítva, de porrá őrölve is használhatjuk borogatásnak, tinktúra, esszencia, vagy kenőcs készítéséhez gyulladáscsökkentés és sebgyógyítás céljából. A rátétek, kenőcsök csonttörés, vérömleny, zúzódás, rándulás, mirigyduzzanatok, visszérgyulladás, reumatikus ízületi gyulladás kezelésére alkalmazhatók ép bőrfelületen. Friss levelét levélborogatásként szárítottan, illetve szárítottan ülőfürdő készítéséhez használhatjuk fel. A leveléből gyógyitalként felhasználható nadálytő bor is készíthető, ami kitűnő szer tüdőbetegségek ellen. Ha leforrázzuk, s meleg pép formájában a bénult végtagra helyezzük, gyors javulást eredményez, ha a baj oka megerőltetés, húzódás, zúzódás, ficam, rándulás vagy szélhűdés, de segít visszérfekély, reumás izommegvastagodás, köszvényes csomó, daganat, nyaki fájdalom, csonkolt végtagfájás, csonttörés, csonthártyagyulladás esetén is. Borogatásként elősegíti az eltört csont összeforrását. Főzetként tinktúraként orvosi vélemény mellett használható gyomorfájdalmak enyhítésére. A gyökérből készült kivonat csonterősítő, csonttörés esetén segíti a hegképződést. Toroköblítőnek is használják.
Az elkészítés módja Pépes pakolás: a jól megszárított gyökereket finomra daráljuk, majd egy csészében forró vízzel és néhány csepp étolajjal gyorsan péppé keverjük, s ezt követően felkenjük egy vászonkendőre, és azon melegen a beteg testrészre helyezzük. Friss levélborogatás: a friss leveleket egy deszkán szétnyomjuk, majd a beteg testrészre helyezzük, és rögzítjük. Forrázott borogatás: Főzzünk 1 liter vízben 100 gramm összevágott nadálytőgyökeret kb. 10 percig, majd szűrjük le. Adalék teljes fürdőhöz: 500 gramm friss, vagy szárított levelet kb. 5 liter hideg vízben áztassunk 12 órán át. Másnap az egészet forraljuk fel, majd ezt a folyadékot öntsük a fürdővízbe. Tinktúrakészítés: a gyökereket vágjuk apróra, és lazán töltsünk meg vele egy üveget, majd öntsük fel azt gabonapálinkával vagy valamilyen gyümölcspálinkával, és hagyjuk állni két hétig meleg helyen: a napon, vagy a kályha közelében. Kenőcs: a felaprított gyökeret süssük ki tiszta sertés-bélzsírban gyorsan, majd éjszakára hagyjuk állni. Másnap melegítsük fel, majd egy kendőn szűrjük át, és préseljük ki. Ezt követően a kenőcsöt rögtön kicsi, tiszta tégelyekbe töltsük, és hűtőszekrényben tároljuk. A kenőcs helyettesítheti a pépet.
Nadálytő-bor: 2-5 friss levelet aprítsunk finomra, és 1 liter jó fehérborban 5-6 hétig hagyjuk állni. Jó tudni! Csak orvosi felügyelet mellett ajánlott használata! Belsőleg teaként nem ajánlott, mert a májra mérgező hatású anyagot tartalmaz (pirrolizidin-alkaloidok). A borogatás nyílt sebre nem használható. Külsőleges használata is csak ép bőrfelületen ajánlott. Alkalmazása áldott állapotú nők esetében ellenjavallt. Még nem bizonyított, hogy rákkeltő vagy rákmegelőző növény-e, különösen gyökere, amely nagymennyiségben tartalmaz csersavat, amely mindkét hatással bírhat. A vadon gyűjtött növény salátaként való fogyasztása a változó alkaloid-tartalom miatt nem ajánlott. Érdekesség
! A fekete nadálytő gyógyító hatását már Dioszkoridész is dicsérte. Kr. u. 50-ben a "Materia medica" művében. Bingeni Hildegard és Paracelsus sebgyógyításra ajánlotta.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Köves Gábor.

Zene: Köves Miklós (dobos) – Sakk-matt