KOSÁR(CINCÉR) – állat (családnév) kosárcincér
(Fotó: kosárcincér)
Virágcincérek – Leptura és Judolia fajok.
Testük a vállaknál széles és hátrafelé erősen keskenyedő, megnyúlt háromszög alakú. Csápjaik általában a test félhosszát érik el. Szemeik kiugróan nagyok, belülről mélyen kikanyarítottak. Lábaik erősek, hosszúak. Nagyon sok változatuk ismert. A nemzők különböző virágokon tartózkodnak, kedvelik az ernyősvirágzatúakat. A két nemnek közel 30 faja ismert faunaterületünkön.

Kosárcincér – Nathrius brevipennisMulsant
Leírás: Kistestű cincérfaj, nagysága mindössze 3–6 mm. Szárnyfedői rövidek, csak a hátsó combokig érnek. Nem takarják be a hártyás szárnyakat. A hártyás szárnyak pedig nem hajthatók össze és ezek sem érik el a test hosszát. Színe barna, lábai világosabbak.
Elterjedés, életmód: Közép- és Dél-Európában, Kisázsiában, sőt Észak- és Dél-Amerikában is él. Nálunk elterjedt, de nem gyakori. Helyenként viszont tömegesen elszaporodik és ilyenkor a hántolatlan fűzvesszőkből font kosarakból bújik elő. Ebben az esetben kárt is okozhat. A kosárcincérhez hasonló módon fűztelepeken, kosárkötőknél elszaporodhat és gondokat okozhat a Kis cincér (Gracilia minuta)TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: Kosár Szabolcs.