KÖRÖM(VIRÁG) - növény (családnév) körömvirág
(Fotó: körömvirág)
A körömvirág (Calendula) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó nemzetség.
Nevét onnan kapta, hogy magva a köröm hajlott ívéhez hasonlít. Botanikai neve (Calendula) arra utal, hogy több
hónapon (canlendis) keresztül virágzik egyfolytában. Virágzatának jellegzetes sárga színét a karotinoidok adják. Már az ókor óta ismert és használt gyógynövény.
Virágai átmérője elérheti a 6 cm is, sárga- és narancssárga színű nyelves- és csöves virágokból állnak. A telt virágú fajtáknak csak nyelves virágai vannak. Kora tavasztól az első fagyokig folyamatosan nyílnak. Levelei finoman szőrözöttek, lándzsa-, vagy tojás alakúak, váltakozó állásúak.
Hatóanyagai:
Poliszacharid (15%), illóolajok (0,2%), E-vitamin, színezőanyagok, karotinoidok, szaponinok, triterpének (5-15%), kalendulin nevű, sárga színű gyanta, keserűanyag, flavonid (0,5-1%) (izoramentin- és kvercetin glikozidok) és C-18 zsírsav.
Kedvelt kerti növény, vadon nem fordul elő. Valószínűleg egy dél-európai fajból nemesítették. Alacsony tápanyag igényű, a napos-, mérsékelten nedves helyeket
kedveli. Szárazságtűrő. Homokos-, vagy középkötött talajokban érzi a legjobban magát.
Régen virágait a drága sáfrány hamisítására használták, de sem aromájában, sem színében nem tudta helyettesíteni azt. A kertbe ültetve elűzi a gyökérfonalférgeket és távol tartja a levéltetveket is. Főzete csigaölő.
Fűszerként az ételeknek sárgás színt, enyhén csípős és kesernyés ízt ad. Teljes virága, vagy csak a szirmai, de akár a levele vagy a szára is felhasználható.
Gyógynövényként ülőfürdőnek, teának, borogatásnak, tinktúrának alkalmazzák.
Évszázadokon át használták főzésre. A virága gyakori összetevője volt német leveseknek és raguknak. Az angol "pot marigold" kifejezés is erre utal. A "pot"
jelentése fazék, míg a "marigold" jelentése körömvirág és egyben egy női keresztnév is. Az aranysárga színű szirmokat vajak és sajtok színezésére is használták.
Több kísérleti modellben bizonyították érképződést serkentő hatását, különösen a hajszálerek növekedését. Gyulladáscsökkentő, sebfertőtlenítő, vérzéscsillapító. Főleg visszér, aranyér, napégés, rovarcsípés, pattanás, fekély, ekcéma, bőrkeményedés ellen alkalmazzák. Friss leve, műtéti hegekre, nehezen gyógyuló sebekre, vérömlenyekre, öregkori májfoltokra, lábgombára.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: Körömvirág együttes – A hírhozó