KORMOS(LEPKE) - állat (családnév) kormoslepke
(Fotó: kormoslepke)
A kormoslepke (Theresimima ampelophaga) a csüngőlepkefélék (Zygaenidae) Procridinae alcsaládjának egyik, Magyarországon is honos faja.
Európa mediterrán területei közül jelentős kártevő a Krím-félszigeten, az Anapai kerületben, Derbentben és Nyugat-Grúziában. Előfordul Kis-Ázsiában és Szíriában is. Magyarországon a 19–20. században főleg a Dunántúlon károsított, a Duna–Tisza közén csak a Folyók partvidékén terjedt el. A huszadik század közepén hazánk számos újabb szőlővidékén tűnt fel, és megjelent Szlovákia déli részein is.
Szárnya barnán erezett krémsárga színű; fesztávolsága 23–25 mm. Évente egy teljes nemzedéke fejlődik ki. Fiatal, második, esetleg harmadik fokozatú Hernyói finoman szőtt gubóikban már a nyáron Diapauzába vonulnak, rendszerint csoportosan, a szőlőtőke kérge alatt. A hernyók csekély hányada nem megy így diapauzába, hanem kialakítja a második nemzedéket. Tavasszal a rügyfakadáskor feléledő hernyók a szőlő Hajtásait hámozgatják, lyuggatják, karéjozzák – főleg éjszaka. Nyár elején gubót szőnek a szőlőtőkén, és abban Bábozódnak be. A lepkék keveset repülnek, nem táplálkoznak, hamar párzanak. Egyetlen ismert tápnövénye a szőlő. Ha tömegesen jelenik meg, érdemleges tavaszi kártevővé válhat, de erre az utóbbi évtizedekben csak néhány hazai példát ismerünk.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Darvas József – Kormos ég (színdarab).

Zene: Cirmos Kormos Gábor.