KŐRIS - gomba (családnév)
(Fotó: kőris-tapló)
Kőris-tapló - Perenniporia fraxinea
Kalap: 10-30 cm széles, félkör alakú, oldaltálló, krém-, mogyorószínű, szürkésbarna, frissen széle fehéres, felületét egyenetlen, dudoros, körkörösen barázdált, vékony, kemény kéreg fedi.
Termőréteg: fehéres, majd halványbarnás, pórusai szűkek (4-5 db/mm), kerekdedek.
Hús: parafaszerű, és -színű.
Előfordulás: januártól decemberig, nálunk elsősorban akácfák törzseinek tövében, tuskóin, ritkábban más lombos fák alján, kőrisen eddig csak külföldön találták. Hazánkban elég gyakori.
Parazita és szaprobionta, fehérkorhasztó, többéves.
Étkezési érték: nem ehető, étkezésre alkalmatlan gombafaj.
Megjegyzés: hazai akácosaink leggyakoribb tőkorhasztója. A nemzettséghez tartozó többi faj termőteste bevonatszerű, ilyen a keserű ízű, fehér színű, feketés szélű szétterülő tapló (P. medula-panis), amely akár fél méter átmérőjű is lehet, nálunk gyakran megmunkált akácon nő.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:
Irodalom: Kőris Emil – Hamu és parázs
Zene: Kőris zenekar (Veszprém).