KŐRIS - növény (családnév) virágos kőris
(Fotó: virágos kőris)
A kőris (Fraxinus) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó növénynemzetség mintegy 70 fajjal.
A kőris közepesen nagyra növő fafaj, amelynek különböző alfajai túlnyomórészt lombhullatóak, ám néhány alfaja, mely a szubtrópusi éghajlati övezetben honos, örökzöld növénynek számít. A kőris széles körben elterjedt növényfaj Európa, Ázsia és Észak-Amerika nagy részén.
Egymással szemben álló levelei és szárnyas magvai vannak. A Fraxinus nemzetségbe tartozó legtöbb kőris kétlaki növény, amelyeknél külön porzó és külön termő egyedek vannak. A kőrisfák komoly problémát okozhatnak jelentős mennyiségű termésük miatt a városi környezetben.
Elterjedése, élőhelye:
A holarktikus nemzetség egyes fajai az Óvilág, mások Észak-Amerika mérsékelt égövi részein élnek; a fajok hagyományos csoportosítása leginkább ennek megfelelő, elterjedés szerinti.
A fajok többsége Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában él; Európában mindössze négy:
keskenylevelű kőris
(Fraxinus angustifolia); ennek alfaja a magyar kőris (pannon kőris, Fraxinus angustifolia ssp. pannonica)
magas kőris
(Fraxinus excelsior)
virágos kőris
(Fraxinus ornus)
Fraxinus pallisiae
Közülük Magyarországon három faj vagy alfaj őshonos:
magas kőris,
magyar kőris (pannon kőris),
virágos kőris (mannakőris).
Az őshonos fajok mellé főleg a síksági kemény- és/vagy puhafás ártéri erdőkbe, valamint a sziki tölgyesekbe nagy területen amerikai kőrist telepítettek elegyfaként. Magyarország erdeiben 1997-ben a négy kőrisfaj együttes részaránya 2,4%, azaz 39 ezer hektár volt. Európa egyéb részein még egy, Amerikából áthozott kőrisfajt (fehér kőris) – Fraxinus americana) telepítenek és telepítettek (1724 óta) – e faj kivadulásáról nem tudunk.
Megjelenése, felépítése:
A fajok többsége közepes–nagy termetű fa. Általában lombhullatók, bár néhány
Szubtrópusi faj örökzöld. Szárnyasan összetett Leveleiben a levélkék leggyakrabban keresztben átellenesen állnak, de a hármas álörvös állás is megfigyelhető. A csúcson növő levélke alakja rendszerint némileg
különbözik a párosan átellenben állókétól.
Virágai változatosak, termése egységesen repítőkészülékes lependék.
Életmódja, termőhelye:
Se a két fajsor tagjai, se az ó-, illetve újvilági fajok nem hibridizálódnak egymással, az egyes fajsorok azonos kontinensen élő fajai viszont igen.
Felhasználása:
A kőrisek anyaga erős, de rugalmas keményfa. Íjak, eszközök fogantyúi, minőségi baseballütők készítésére használják. Elektromos gitárok testét és
Snookerdákókat is készítenek belőle. A kőrisfa sűrűsége élőnedves állapotban 0,9 g/cm³, légszáraz állapotban 0,75 g/cm³, míg mesterségesen szárítva 0,62 g/cm³. A kőris a közepesen nehéz fák közé tartozik. A nyolc fokozatból álló Nördlinger-skálán – a kőkemény fokozattól az igen lágy fokozatig – az ötödik, a meglehetősen kemény fokozatba tartozik a kőris, mint faanyag. Hasadékonyság szempontjából a kőris nehezen hasad. A hasadékonysági skála – a rendkívül nehezen hasad fokozattól a rendkívül könnyen hasad fokozatig – nyolc elemből áll, melyen a kőris a harmadik fokon áll. A szintén nyolc fokozatú aszási skálán a kőris a mérsékelten aszik össze fokozatot kapta. A hat fokozatú rugalmassági skálán a kőris meglehetősen rugalmas faanyagok közé tartozik. A mindig szárazonlévő kőrisfa tartóssága 500 év is lehet, míg szabad levegőn, de födém alatt 30-tól 95 év, szabadban elhelyezve, a légköri viszonyoknak kitéve 15–40 évigtartós a kőris. Levegőtől elzárva, nedves helyen a kőris tartóssága 7 év. Fűtés szempontjából a kőris közepes melegfejlesztő-képességgel bír.
Rendszertani felosztása:
• fehér kőris
(Fraxinus americana)
• Fraxinus caroliniana
• fekete kőris
(Fraxinus nigra)
• amerikai kőris
(vörös kőris, Fraxinus pennsylvanica)
• Fraxinus profunda
(syn. F. tomentosa)
• kék kőris
(Fraxinus quadrangulata)
• Fraxinus tremillium


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kosztolányi Dezső – Zsivalygó természet:

 
KŐRISBOGÁR.

- Világoszöld selyemcukor. De valahogy meg ne egyél, mert megtébolyodsz a vágytól s a százesztendős vén szipirtyónak is szerelmet vallasz.

Zene: Kőris zenekar, hagyományos népzene (Veszprém).