KORALLGOMBA - gomba (leány keresztnév) sárga korallgomba
(Fotó: sárga korallgomba)
A Korall női név újabb keletű névadás.
Névnapok: május 12 és 14.
Gyakorisága: nem gyakori.

A sárga korallgomba (Ramaria flava) az Agaricomycetes osztályának Gomphales rendjébe, ezen belül a korallgombafélék (Ramariaceae) családjába tartozó faj.
A magyar nyelvterület némely vidékein seprűgombának nevezik.
Előfordulása:
A sárga korallgomba Európában az egyik legnagyobb termetű korallgombafaj, lomb-, tűlevelű és elegyes erdőkben, különösen bükkök és lucfenyők alatt nő. Júniustól októberig terem. Európán kívül Chilében és Dél-Brazíliában is őshonos.
Megjelenése:
A termőtest magassága 15-20 centiméter, átmérője 10-15 centiméter. Fehéres tönkjéből többszörösen osztott vastag és cserjére emlékeztető, egyenesen felálló
ágacskák nőnek, amelyek többé-kevésbé hengeresek, de oldalról összenyomottak is lehetnek. Az ágak gyakran két kis tompa csúcsba végződnek vagy szabálytalanul lecsapottak, színük világító, világos kankalinsárga vagy tojássárga. Az alsó ágak a tönk körül fiatalon gyakran vöröses befuttatásúak, idősebb korban világos okker tónusúak.
Felhasználhatósága:
A gomba fehér, gyengén szívós, merev húsa kissé kesernyés ízű. Kizárólag a fiatal gombákat szabad felhasználni, a nagyon idősek hashajtó hatásúak. A gombát használat előtt le kell forrázni, így kitűnő paprikás készül belőle.
Összetéveszthetősége:
Könnyen összetéveszthető a cifra korallgombával (Ramaria formosa), amely halványabb színű és erős hasmenést okozhat, de nem súlyosan mérgező gomba.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom:

Zene: