KÖMÉNY - növény (családnév) római kömény
(Fotó: római kömény)
A római kömény (Cuminum cyminum) – más néven fehér kömény, kumin vagy borsoskömény - a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó, Ázsiából származó fűszer.
Jellemzői:
Küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében teljesen eltér attól: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csípősnek írnak le. Az Indiai és a közép-amerikai konyhában alapvető fontosságú fűszer, de több Európai országban is elterjedtebb a konyhaköménynél.
Gyógyhatása:
A borsosköménynek szélhajtó és bélgörcsoldó hatása bizonyított. Ezenkívül a Candida albicans gombával szemben gombaölő hatással bír.
Felhasználása:
Belsőleg emésztési nehézségek, bélgázok és bélfertőzés esetén ajánlott. A szoptatás közbeni tejcsatorna-elzáródás kezelésére is alkalmazható. Külsőleg
a borsosköményt bizonyos készítmények összetevőjeként a fájó ízületek bedörzsölésére használják.
A kömény illóolajában található kuminaldehid nevű kis molekula gátolja az alfa-szinuklein nevű fehérje csomósodását az idegszöveti sejtekben.
Ezek a csomósodások (gliális citoplazmikus zárványok) olyan súlyos neurodegeneratív betegségek közös jellemzői, mint a Lewy-testek által okozott elmebaj, Parkinson-kór, és multiszisztémás atrófia (MSA).
Figyelmeztetés:
A borsoskömény illóolaja nagyobb mennyiségben mérgezőnek bizonyult, és idegi izgalmi állapotot okozott.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Köménymag irodalmi kör.

Zene: Horváth István – Három deci köménymag