KÖLES - növény (családnév) termesztett köles
(Fotó: termesztett köles)
A köles a perjefélék (Poaceae) családjába és a kölesformák (Panicoideae) alcsaládjába tartozó Panicum és Pennisetum növénynemzetségek egyes fajainak összefoglaló elnevezése.
A szót gyakran a legismertebb kölesfaj, a termesztett köles rövidebb neveként is használják. Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Onnan
jutott el Ázsiába, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába.
Ismertebb kölesfajok:
termesztett köles (jófizető köles avagy kásaköles, Panicum miliaceum L.)
gyomköles (Panicum ruderale)
hajszálágú köles (Panicum capillare)
indiai köles (Pennisetum glaucum vagy Pennisetum typhoides)
Az ugyancsak a kölesformák alcsaládjába tartozó olasz muhar (Setaria italica) olasz köles vagy rókafarkú köles néven is ismert, a perjeformák (Pooideae) alcsaládjába tartozó fénymagot (Phalaris canariensis) pedig kanárikölesnek is nevezik.
Panicum nemzetség:
A több száz faj legtöbbje Eurázsia meleg vidékein honos; hazánkban csak egy faját termesztik. A kölesből készített étel tápláló, de kissé nehezen emészthető, ezért ha kenyérnek sütik, gyakran búzaliszttel keverik. A kölest az ókori kínaiak is ették. Gluténre érzékenyek is fogyaszthatják, mert glutént nem tartalmaz.
Termesztett köles:
60–90 cm magas, egynyári fű; a levele lándzsás, szőrös. Virágzata már a virágzás előtt bókoló, oldalra hajló. Füzérkéje egyvirágú, szálkátlan.
Hazánkban két változatát termesztik. Az egyik bugája összehúzott, csomós és felálló, a másik kocsánya hosszú, bugája egy oldalra lekonyul. Ez utóbbi, a „bugás köles” bővebben terem. A humuszban gazdag, közepesen kötött talajt kedveli. A kései fagyok után kell vetni – mivel tenyészideje rövid, még júniusban is vethető. Augusztus-szeptemberben érik; magva kipergésre hajlamos. Nemcsak magját, de szalmáját is jól meg kell szárítani, különben megpenészesedik.
Terméshozama nagyon ingadozó, a mag hektolitere 65–75 kg. A le nem hántolt kölest baromfitakarmánynak és szeszfőzésre is használják.
Betegségei:
1. Ha az Üszög támadja meg, a növény alacsony marad, és szétroncsolódó bugája befullad a legfelső levélhüvelyben; az üszkös köles bugájában termés helyett fekete port találunk – az üszög spóráit. Ellene a magvak csávázásával védekezhetünk.
2. Rozsdásodását a Puccinia rubigo vera Wtr. nevű gomba okozza.
3. A zsenge, a magból éppen kikelt növény tövének barna foltosodása a Pythium de baryanum Hesse nevű gomba támadásának következménye. A foltok puhák, a növénykék lekonyulnak és elhalnak.
4. A leveleken feltűnő, hosszúkás, fekete, kissé kiemelkedő foltokat a Phyllachora graminis Fckl. nevű gomba okozza. A levelek idővel elsárgulnak és elfonnyadnak.
5. A Septoria gramineum Desm. nevű gomba is hosszúkás, de halvány, gyakran barna szegélyű foltokban tűnik fel a leveleken. A foltokon később apró, fekete
szemecskék jelennek meg.
6. Anyarozs.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Feszít, mint két szem köles egy zsákban (, annak is a sarkában); nagyra tartja magát, pedig semmi oka sincs rá.
Fizet, mint a köles;
a) nagy haszonnal jár valami
b) könnyelműen vagy kényszer hatására sok pénzt ad ki valaki.
Jól kelt a kölese; jó kedve van.
Más köleséről veri a verebet; a más dolgába avatkozik, olyasmibe üti az orrát, amihez semmi köze sincs.
Mindig egyformán kél a kölese; nem változik a hangulata, kiegyensúlyozott lélek.
Későn vetett kölesnek verebek örülnek; ha későn vetik a kölest, nem érik be, a verebeké lesz.
Úgy él, mint a kölesarató; szegényesen él.

Zene: Köles Eliza.