KOCKÁS(LILIOM) – növény (családnév) mocsári kockásliliom
(Fotó: mocsári kockásliliom)
Mocsári kockásliliom
(kotuliliom)
(Fritillaria meleagris)
Természetvédelmi értéke 50 000 FtTOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: A mocsári kockásliliom vagy kotuliliom (Fritillaria meleagris) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának liliomvirágúak (Liliales) rendjébe, ezen belül a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó faj.
Gyakran nevezik egyszerűen csak kockásliliomnak. Európában, főleg Közép- és Délkelet-Európában található meg, de általában csak szórványosan; a rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Németországban 1993-ban az év virága volt. Magyarországon is védett növény, a Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicben, Csereháton, a Bükk-vidéken, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő. Kertekbe is szívesen ültetik dísznövényként. A binomiális név specifikus része ('meleagris') a gyöngytyúkra utal. 2016-ban Magyarországon elnyerte az „Év vadvirága” címet.
10–25 cm magasra megnövő hagymás,évelő növény. Hajtásai kopaszak, mogyoró nagyságú hagymája kopasz, gömb formájú, mérgező Alkaloidokat tartalmaz. Tőlevelei hosszúak, keskenyek. El nem ágazó, termésérés idején megnyúló, sötétzöld vagy barnás szárán 3-5 szálas-lándzsás, kihegyesedő, kissé
csatornás, szórt állású, húsos levél található, melyek mérete a száron fölfelé haladva csökken.
Tulipánra emlékeztető, bókoló, harang alakú, 3–5 cm-es Virágai magányosak, néha párosával fejlődnek április-május környékén. Színük bíbor vagy rózsaszínű, néha fehér (f. alba változat), igen látványosak. A 6 egyforma lepellevél szabadon áll, rózsaszín vagy néha fehéres alapszínüket sakktáblaszerűen barnásvörös foltok tarkítják. A belső leplek a külsőknél szélesebbek.
A leplek tövénél, a harang belsejében nektármirigy található (hártyásszárnyúak porozzák). Termőtája felső állású. Termése felálló, 3 rekeszű, hártyás falú toktermés, rekeszenként sok maggal.
Mocsárrétek, ligeterdők, síklápok impozáns növénye, 800 méter magasságig nő, legfeljebb évi 1-2 kaszálást visel el. Április-májusban virágzik.
Egyes nézetek szerint a mocsári kockásliliomról mintázták Horvátország címerét.

Zene: -