KIS(PÁRLÓFŰ) – növény (családnév) bükkös kispárlófű
(Fotó: bükkös kispárlófű)
Bükkös kispárlófű
(Aremonia agrimonioides)
Természetvédelmi értéke 5000 FtTOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Kistermetű (mindössze 5–40 cm-es) tőlevélrózsás, finoman (1–2 mm-es szőrzettel) szőrös-pelyhes növény. A tőlevélrózsát alkotó levelek szaggatottan páratlanul szárnyaltak, hosszabbak a szárnál. A levélnyelek – főleg a tövükön – gyakran vöröslők. A levélszárnyacskák szabálytalanul eltérő méretűek; az utolsó levélkepár és a csúcslevélke azonban mindig feltűnően nagy, jóval nagyobb, mint a többi (25–50 mm hosszú). A szárlevelek hármasak, három egyforma levélkével. 8–12 mm átmérőjű virágai ernyőszerű rövid fürtöt alkotnak. A párta 5 tagú, sárga, a szirmok csúcsa kicsípett.
Virágzása április – május (– június) / VI – VII.
Mészkedvelő; üde gyertyános tölgyesek, bükkösök, szurdokerdők, néha száraz tölgyesek növénye. Kelet-szubmediterrán flóravidék: Bakonyalja, Keszthelyi-hegység, Göcsej, Zalai-dombvidék, Zselic, Mecsek, Tolnai-hegyhát.
A felületesen szemlélve hasonló, sárga virágú pimpófajok (Potentilla spp.) tőlevelei ötösen-tenyeresen osztottak. A rokon párlófűfajok (Agrimonia spp.) levélkéi kihegyezett csúcsúak, a szélességüknél kb. kétszeresen hosszabbak, ± egyforma nagyok. A gyakori erdei gyömbérgyökér (Geum urbanum) tőleveleinek levélkéi szabálytalanul hasogatottan-osztottak, a szár csúcsa felé fokozatosan nagyobbodnak; a levélnyelek töve szárnyasan lapított.

Zene: -