KESERŰ(FŰ) - növény (családnév) baracklevelű keserűfű
(Fotó: baracklevelű keserűfű)
A baracklevelű keserűfű (Persicaria maculosa, korábban Polygonum persicaria) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjának Persicaria nemzetségébe tartozó egynyári növényfaj.
Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú területein őshonos, de Észak-Amerikában is elterjesztették. T4 életformájú gyomnövény, főként gyomtársulásokban – szántóföldeken, nedves élőhelyeken, ártereken – fordul elő. A nitrogénben gazdag, termékeny, morzsolódó, levegőző talajokat kedveli.
Három változata ismert:
• Polygonum persicaria var. angustifolium - Beckh.
• Polygonum persicaria var. persicaria
• Polygonum persicaria var. ruderale (Salisb.)
30–80 cm-esre megnövő egyéves növény, elágazó karógyökérrel. Gyakran vöröses színezetű, elágazó szárán a rövid levélnyelű vagy ülő, vékony, lándzsás, középen szélesebb, 8–10 cm hosszú Levelek szórt állásban helyezkednek el, felső felszínük közepén gyakran széles barna vagy fekete folt található, szélük csillószőrös. A szárat cső formájúra összenőtt, hártyás pálhalevél, a pálhakürtő (ochrea) öleli körbe. Július-október között virágzik. A sűrű álfüzérek a levélhónaljból kiinduló kocsányokon nőnek, a Virágok aprók, egyenesen felállók, fehérek, rózsaszínűek vagy vörösek.
Termése fényes, fekete makkocska, 2–3 mm méretű. A Magok száma növényenként 200-800 darab.
Hatóanyagai. Persicarint és tanninokat tartalmaz.
Felhasználása. A levelek és fiatal hajtások levélzöldségként használhatók. Többnyire azonban gyomnövényként kezelik, ritkán termesztik. A népi gyógyászatban hasmenés és fertőző betegségek ellen használták, a friss levelekkel vérzést csillapítottak.
Timsóval kimaratva sárga festékanyag nyerhető belőle.
Hasonló fajok:
• kígyógyökerű keserűfű (P. bistorta)
• keskenylevelű keserűfű (P. minor)
• lapulevelű keserűfű (P. lapathifolia) – levelein nem található foltTOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: dr. habil paeddr Keserű József.

Zene: Auróra – Keserű cukor