KENYÉR - növény (családnév) édesgyökerű páfrány
(Fotó: édesgyökerű páfrány)
Az édesgyökerű páfrány vagy Szent János kenyér (Polypodium) a valódi páfrányok (Pteridopsida) osztályának az édesgyökerű páfrányok (Polypodiales) rendjéhez, ezen belül az édesgyökerű páfrányfélék (Polypodiaceae) családjához tartozó nemzetség, melybe 75-100 faj tartozik.
A név az ógörög poly (πολύ) "sok" és podion (πόδιον) "lábacska" szavak összetételéből ered és a növény kis, lábra emlékeztető gyöktörzsére utal. Korábban a Polypodium nemzetségbe sorolták az újabban különálló nemzetségeknek tekintett Campyloneurum, Cyathea, Microgramma,Nephrolepis, Neurodium, Pecluma, Phlebodium és Pleopeltis fajokat.
A nemzetség az egész Földön elterjedt, de a legtöbb faj a Trópusokon fordul elő. Európában három faj él. Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság területén él.
Talajlakó vagy epifiton páfrányok kúszó, sűrűn szőrös, vagy pikkelyes gyöktörzzsel. A levelek szárnyasan osztottak, vagy szeldeltek, ritkán épek, változatos (10–80 cm) hosszúságúak. A szóruszok a levelek fonákán helyezkednek el, kerekded formájúak, fátyolka (indusium) nincs. A gyöktörzsek cukrot, gyantát, olajat és cseranyagokat tartalmaznak, ezért több fajt likőrök, édességek ízesítésére használnak fel.

Fajok:
A nemzetségen belül gyakoriak a hibridek, ezek olykor sterilek, üres ("vak") szóruszokkal.
Hibridek:
• Polypodium × font-queri
(P. cambricum × P. vulgare)
• Polypodium × incognitum
• Polypodium × mantoniae
(P. interjectum × P. vulgare)
• Polypodium × rothmaleri
(P. cambricum × P. interjectum)
Európában honos fajok:
• Közönséges édesgyökerű páfrány
(P. vulgare) –
Magyarországon is őshonos.
• Hegyesszárnyú édesgyökerű páfrány
(P. interjectum) – Magyarországon is őshonos.
• Polypodium cambricum
L. (= P. australe Fée)
További fajok száma negyvenkettő.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Sásdi Sándor – Fehér kenyér

Zene: Komisz kenyér együttes.