KATLAN(KÓRÓ) – növény (családnév) mezei katáng
(Fotó: mezei katáng)
Mezei katáng (Cichorium intybus) Népies neve: Katángkóró, kávékatáng, vad cikória, cikória, kattankóró, katlankóró, katánkóró, katlanfű.
Élőhely: Zavartabb homoki és löszsztyeppréteken, utak menti mezsgyéken, óparlagokon, töltéseken, gyomos száraz gyepeken akár települési környezetben is előfordul.
A gyógynövény leírása: A fészkes virágzatúak családjába tartozó évelő növény. Magassága az 1 m-t is elérheti. Virágai élénk kékek (ritkán fehér), a szárak végén fészekvirágzatot alkotnak. A virág 5 sziromlevele síkban összenőtt, csak vége áll szabadon, így a párta vége recésnek tűnik. A fészek sziromnak tűnő részei valójában egyedi virágok összenőtt sziromlevelekkel. Virágzása júniustól novemberig tart. Tőlevelei karéjosan fogasak, a szárlevelek lándzsásak. Az egész növény tejnedvet választ ki.
Gyűjtése: Főleg a növény gyökerét hasznosítják, amelyet október-április, illetve július-augusztus közt gyűjtenek friss felhasználásra. A szeptemberben begyűjtött gyökeret kis darabkákra vagdalják, napon szárítják, majd elraktározzák. Gyűjthető tőlevele és vékony szára is a virágzás idején, amelyet teaforrázatként hasznosíthatnak.
Gyógyhatása: A népi gyógyászatban különlegesen értékesnek számított, mint erősítő, emésztésjavító, étvágygerjesztő, gyomornedv-, és epeelválasztást serkentő, vizelethajtószer keserűanyagainak köszönhetően. Vese-, lép-, epe-, és májméregtelenítő hatása is van (e szervek betegségeinél is használták), de gyomorfekély, emésztési zavarok tüneteinek kezelésében (például felfúvódás, böfögés, székrekedés, bélrenyheség, fokozott bélgázképződés, gyomornyálkahártyával kapcsolatos betegségek) is igen hatékonyan használható. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A növény csökkenti a vér triglicerid-, és koleszterinszintjét. Köszvény és egyes bőrbetegségek kezelésére is alkalmas. A téli időszakban jelentős vitaminforrás.
Felhasználása: Első sorban étvágy-, és emésztésserkentő hatású teát, vagy felfúvódás és bélrenyheség megelőzésére főzetet készítenek belőle. Búzavirággal kevert főzete szemkötőhártya-gyulladás és sérülések kezelésére jó. Az elkészítés módja Tea: 2 dl vízben forraljunk fel 1 szárított, apróra vágott katánggyökeret, és főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Mézzel édesíthető. Főzet: g szárított gyökeret, levelet, virágot tegyünk 1 l vízbe, majd 5 percig forraljuk. Napi adagja 1 csésze délben és este, étkezés előtt. Jó tudni! Még tartós alkalmazás esetében sem ismert mérgező hatása.
Érdekesség! A növény gyökeréből pörköléssel állítják elő a cikóriakávét, amelynek túlzott fogyasztása érszűkítő hatása miatt aranyérre és visszérre hajlamosít. Nemesített változatát ma már termesztik is. Főve ízletes zöldség, a fiatal levelek salátaként is fogyaszthatók, amelyek télen jelentős vitaminforrások (főleg C-vitamin), gazdagok ásványi sókban, karotinban, mészben és foszforban, segítik az emésztést. Az angolok szerint a mezei katáng virágai egy szomorú leány szeme színét őrzik, akinek a kedvese a tengerbe veszett.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Vége a füstnek, katlanból eszik a tehén; mondják, ha valakit szépszerével ki akarnak tenni, el akarnak küldeni valahonnan.

Zene:Katlan Zenekar (Debrecen);
Ördögkatlan Fesztivál;
Katlancsoport – kortárs művészet, tánc… (a kultúra újszerű közvetítése).