KATALIN(PAPAGÁJ) - állat (leány keresztnév) Katalin-papagáj
(Fotó: Katalin-papagáj)
A Katalin név jelentése nem teljesen egyértelmű. Leggyakrabban a „tiszta”, „mindig tiszta” jelentéset tulajdonítják neki, ami a görög katharosz szóból származik, ugyanakkor van egy másik kevésbé elterjedt értelmezés is, ezek szerint a szintén görög Aeikatherina szóból származik, amelynek jelentése „nyilazó”, „biztosan célzó”.
Névnapok: február 13., március 9., március 22., március 24., április 29., április 30., május 9., szeptember 15., november 25., december 31.
Gyakorisága: a százas listán az első három között található.

A Katalin-papagáj (Bolborhynchus lineola) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.
Egyes szervezetek a valódi papagájformák (Psittacinae) alcsaládjába sorolják.
Magyarországon még kevésbé ismert, Nyugat-Európában már közkedvelt háziállatnak számít. Elsősorban csendes, szeretetreméltó viselkedésével és jó beszédutánzó képességével hódít.
A fajt John Cassin amerikai ornitológus írta le 1853-ban, a Psittacus nembe Psittacula lineola néven.
Közép- és Dél-Amerika madara. Jellemzően az Andok keleti lejtőin él, Közép-
Perutól, Nyugat-Venezueláig, északra pedig egészen Dél-Mexikóig honos.
Természetes élőhelyei a szubtrópusi vagy trópusi hegyi esőerdők és magaslati cserjések. Nomád faj.
Átlagos testhossza 18 centiméter, testtömege 42-59 gramm. Alapszíne zöld, a fejtető elülső része kékes, háti felülete olajszín-árnyalatú. A fejtető kivételével, a háti felületén mindegyik tollnak fekete szegélye van, ami sajátságos csíkozottságot ad. Torka, begyének közepe és hasa sárgászöld, begyének oldalsó felülete és lágyéka olajzöld, feketés csíkozottsággal.
A szárnya 10,5 cm hosszú, orma fekete, a kis és középső szárnyfedőkön széles, fekete szegély van, az evezők külső zászlói fűzöldek, alsó felületük, valamint az
alsó szárnyfedők kékeszöldek. Az alsó farkfedők sárgászöldek, minden toll csúcsán fekete pöttyel, a farka 5,5 cm hosszú, sötétzöld, felső felületén a tollak
csúcsa fekete. Írisze sötétbarna, viaszhártyája fehéres, a csőre 1,2 cm hosszú, szaruszínű, némi rózsaszínű árnyalattal, a lába hússzínű. Átlagéletkora 10 év. A hímek csíkozottsága erőteljesebb.
Kicsiny - kb. 10 fős - csoportokba verődve rejtőzködik a hegyvidéki erdőségekben, 600–3000 m tengerszint feletti magasságban. A változó körülmények miatt gyakran kénytelen helyet változtatni. A röpte iránytartó és nagyon gyors, az erdők lombkoronája felett repül, közben csivitel. Táplálkozása közben nyugodt, a megfigyelőt a közelébe engedi. Tápláléka magvak, gyümölcsök, bogyók, levelek és virágok.
Színváltozatai: normál zöld, sötétzöld, olívazöld, türkiz, kobaltkék, mályva (szürke), lutinó (sárga), creminó (krémszínű) és fahéj színű.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Nagy Katalin.

Zene: Kristóf Katalin.